Με θετικό πρόσημο άνοιξαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με οριακή άνοδο, καθώς οι επενδυτές κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν τις χθεσινές απώλειες και ενώ συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 1,44% στο άνοιγμα και σύντομα ανέβηκε κατά 2,71% στις 2.130 μονάδες την πρώτη ώρα συναλλαγών της ημέρας, δίνοντας «ανάσα» στην αγορά μετά το χθεσινό sell off κοντά στο 6%.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς. Ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,1%, ενώ ο DAX της Γερμανίας και ο CAC 40 της Γαλλίας σημείωσαν άνοδο περίπου 0,5%.
Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός IBEX 35 διαπραγματευόταν λίγο κάτω από το επίπεδο της σταθερότητας, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει κάθε εμπορική συναλλαγή με τη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία είχε αρνηθεί να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της για επιθέσεις κατά του Ιράν.
«Διακόπτης ασφαλείας» στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας
Τις συναλλαγές για τον δείκτη Kospi διέκοψε προσωρινά την Τετάρτη το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας μετά τις ισχυρές απώλειες της τάξεως του 12%, εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ενεργοποιήθηκε επίσης ένας διακόπτης ασφαλείας στο Kosdaq, το οποίο έκλεισε 14% χαμηλότερα στα 978,44.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Κορέας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή τείνουν να προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, δήλωσε ο Daniel Yoo, στρατηγικός αναλυτής της Yuanta Securities.