Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2026

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026, τη μνήμη του Αγίου Λέοντος του Θαυματουργού και Επισκόπου Κατάνης, καθώς και Οσίων και Μαρτύρων που διακρίθηκαν για την πίστη και την άσκησή τους.

Η ημέρα είναι η Παρασκευή της Τυρινής, λίγο πριν από την είσοδο στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

 

Ο Άγιος Λέων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Κατάνης στη Σικελία (8ος αιώνας), υπήρξε ποιμένας με ζήλο και θαυματουργική χάρη. Διακρίθηκε για την αγάπη του προς το ποίμνιο, τη φιλανθρωπία και την αυστηρή του προσήλωση στην ορθόδοξη πίστη. Η παράδοση τον συνδέει με θαύματα που φανέρωσαν τη δύναμη της προσευχής του, ενώ η στάση του απέναντι στην πλάνη και την αδικία υπήρξε αμετακίνητη. Τιμάται ως υπόδειγμα επισκόπου που συνδύασε ποιμαντική ευθύνη και πνευματική δύναμη.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:

Ο Όσιος Βησσαρίων, ασκητής της αιγυπτιακής ερήμου, που έζησε με ακραία λιτότητα και συνεχή προσευχή. Η ζωή του χαρακτηρίστηκε από αυταπάρνηση και πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό.

Ο Όσιος Πλωτίνος, που διακρίθηκε για την εγκράτεια και την πνευματική του καθαρότητα.

Παρασκευή της Τυρινής

Η Παρασκευή της Τυρινής ανήκει στην τελευταία εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η Εκκλησία εντείνει την πνευματική προετοιμασία των πιστών, καλώντας σε αυτοέλεγχο, συμφιλίωση και εσωτερική εγρήγορση. Η νηστεία πλησιάζει στην αυστηρή της μορφή και το βλέμμα στρέφεται πλέον στη συγχώρεση και τη μετάνοια, που αποτελούν το θεμέλιο της σαρακοστιανής πορείας.

Σε ποιους λέμε σήμερα «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:

Λέων, Λέοντας, Λεώνη

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο