Του Σταύρου Παπαντωνίου
Οι ημέρες των εορτών πέρασαν, αλλά τα μπλόκα παραμένουν, δημιουργώντας εύλογο εκνευρισμό και αμηχανία στην κυβέρνηση, καθώς την περίοδο των Χριστουγέννων υπήρχε μια αίσθηση χαλάρωσης των κινητοποιήσεων, που όμως τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Εχοντας μπει πλέον κανονικά στη νέα χρονιά, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση να αντιδράσει πιο δυναμικά στο θέμα των μπλόκων και να σταματήσει να αναμένει την «καλή βούληση» των αγροτών να προσέλθουν σε διάλογο, καθώς αντιλαμβάνεται ότι έχει αρχίσει να εισπράττει πολιτική φθορά από τους πολίτες που αποτελούν το εκλογικό κοινό της και ζητούν τάξη και εφαρμογή του νόμου.
Εάν οι αγρότες επιμείνουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε plan B, που αναμένεται να προβλέπει επιβολή προστίμων για παρακώ- λυση συγκοινωνιών από τα τρακτέρ.
Τελεσίγραφο
Το πρώτο βήμα θα γίνει σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα ανακούφισης που έχει ήδη εξαγγείλει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ενημέρωσε εμφατικά πως δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον μέτρα από τα γνωστά, καθώς «ήδη η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών», ενώ προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει άλλη υπομονή», τονίζοντας ότι «είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, όλων των πολιτών». Στο διά ταύτα, τα βασικά θέματα στα οποία θα αναφερθεί σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρας είναι τα εξής: 1) Χαμηλότερη τιμή στο ρεύμα από τα 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα. 2) Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία με τη χρήση εφαρμογής. 3) Αναδιανομή 160 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους, σιτοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς. 4) Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με διεύρυνση των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, που θα επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους που δεν ικανοποιούνται σήμερα, αλλά και καταβολή στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Η κυβέρνηση θέλει με την εξειδίκευση των μέτρων να καταδείξει για μία ακόμα φορά πως έχει όλη την καλή διάθεση να έρθει σε συνεννόηση με τους αγρότες και ότι η στάση που κρατούν είναι επιεικώς απαράδεκτη, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά και στον τουριστικό κλάδο, που είδε να μειώνεται η κίνηση των εορτών. Οι ανακοινώσεις συνεπώς θα έχουν και τη λογική του έμμεσου «τελεσιγράφου», καθώς από τη στιγμή που οι αγρότες δεν έχουν προσέλθει σε διάλογο, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μονομερώς όλες τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν με βάση τα δημοσιονομικά πλαίσια και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Εάν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν –κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει–, τότε από την Πέμπτη «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή, λέγοντας πως η ανοχή έχει τελειώσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε πρώτη φάση μπορεί να αρχίσουν να επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα στα τρακτέρ που βρίσκονται στους δρόμους για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ παράλληλα έχει πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο παρουσίας της αστυνομίας σε κεντρικά μπλόκα, ώστε να δείξει η κυβέρνηση πως έχει τη βούληση «να μην αφήσει άλλο τη χώρα κομμένη στα δύο». Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να παραμείνει θεατής «μιας μειοψηφίας» αγροτών, όπως σημείωσε και ο Παύλος Μαρινάκης, που χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του.

«Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση για όλους τους αγρότες και όλους τους κτηνοτρόφους και όχι για μια μειοψηφία που βρίσκεται στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις. Και θέλω να κάνω σαφές ότι αυτά είναι τα μέτρα και δεν θα υπάρχουν άλλα», είπε. Στο Μαξίμου θέλουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα να τελειώσει το θέμα των κινητοποιήσεων, καθώς έχουμε μπει σε ένα δίμηνο ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος. Στο τέλος του μήνα θα φανούν στους λογαριασμούς των πολιτών οι αυξήσεις, ενώ η μάχη με σοβαρά δομικά προβλήματα, όπως φάνηκε στο μπλακ άουτ του «Ελ. Βενιζέλος», αποτελεί μια διαρκή ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση.
Επιμένουν στο σχέδιο για 48ωρο μπλακ άουτ στις μετακινήσεις
Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Εν αναμονή των σημερινών κυβερνητικών ανακοινώσεων, οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για μπλακ άουτ στις μετακινήσεις σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Hδη έχουν σχεδιάσει πώς θα μετακινήσουν τα τρακτέρ σε συγκεκριμένα σημεία, αποκλείοντας την πρωτεύουσα τόσο προς τον βορρά όσο και προς τον νότο, εφόσον δεν μείνουν ικανοποιημένοι από την εξειδίκευση των μέτρων, κάτι που θεωρούν εξαιρετικά πιθανό.
Ως σημείο που πυροδοτεί την όποια επικοινωνία και πιθανότητα συνεννόησης αναφέρουν τις απειλές της κυβέρνησης που αφορούν τα πρόστιμα για τις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, στο κλίμα πόλωσης και ανταλλαγής τελεσιγράφων που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν συνθήκες συνεννόησης και εκπρόσωποι των αγροτών να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς παράλληλα να δοθεί η εντύπωση υποχώρησης. Το 48ωρο μπλακ άουτ επιβάλλεται να εφαρμοστεί ως επόμενο βήμα στο σκάκι της διαπραγμάτευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμη και αν δεν γίνεται επισήμως και φανερά.
Οσον αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων, οι αγρότες επιμένουν ότι υπάρχουν ακόμη ασαφή σημεία που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μην κάνει όσα υπόσχεται την επαύριον των κινητοποιήσεων, όταν τα τρακτέρ αποσυρθούν. Οπως υπογράμμιζαν αγροτοσυνδικαλιστές: «Οσον αφορά τον ειδικό φόρο στην αντλία, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα εφαρμοστεί. Ποιο είναι το σχέδιο και αν θα συμπεριλαμβάνονται όλοι».
Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες, οι οποίοι προτίθενται να αποκλείσουν την πρωτεύουσα τόσο προς τον βορρά όσο και προς τον νότο, εφόσον δεν μείνουν ικανοποιημένοι από την εξειδίκευση των μέτρων.
Για το ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 8 λεπτά. Παρόλο που οι αγρότες ζητούν να πέσει στα 7, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν παράλληλα συνοδευόταν από μείωση των παγίων, τα οποία έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι πέρυσι ως πάγια πληρώνονταν ετησίως 35 ευρώ για κάθε σημείο υδροληψίας. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, επιβλήθηκε πάγιο από 12-20 ευρώ αλλά με τον μήνα, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να αυξηθεί σημαντικά δεδομένου ότι στα περισσότερα κτήματα υπάρχουν πολλά σημεία υδροληψίας λόγω του κατακερματισμένου κλήρου. «Ζητάμε να πληρώνουμε τα πάγια ετησίως όπως και πριν», επισημαίνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές.
Βασικότερο σημείο τριβής, ωστόσο, παραμένουν ο ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές, όμως αυτό για να συμβεί θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τον οργανισμό. Τα δύο τελευταία χρόνια δόθηκαν 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το ποσό δεν επαρκεί για να δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις. «Ζητάμε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό κονδύλι 300 εκατ. ευρώ ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί», σημειώνουν.
Τέλος, τα 80 εκατ. που αφορούν την αναπλήρωση εισοδήματος για το βαμβάκι, το σιτάρι και τη μηδική δεν ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι ζητούν να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια.

