H CPC αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν
Το Καζακστάν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ανακατευθύνει μέρος του πετρελαίου από το κοίτασμα Kashagan στην Κίνα και σε άλλες διαδρομές μετά από μια ουκρανική επίθεση με drones τον περασμένο μήνα στον τερματικό σταθμό της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας στη Μαύρη Θάλασσα στη Ρωσία.
Η απόφαση ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας μετά από δημοσίευμα του Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Καζακστάν σχεδιάζει να προμηθεύσει αργό πετρέλαιο στην Κίνα απευθείας από το Kashagan για πρώτη φορά μετά την ζημιά που προκάλεσε η ουκρανική επίθεση στον τερματικό σταθμό CPC.
H CPC, η οποία αντιπροσωπεύει το 1% της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και περιλαμβάνει μετόχους από τη Ρωσία, το Καζακστάν και τις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να μειώσει τις εξαγωγές επειδή ένα βασικό μέρος της υποδομής φόρτωσης – μια πρόσδεση ενός σημείου (SPM) – υπέστη ζημιές στην επίθεση.
H CPC αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το 80% των εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν.
Ο φορέας εκμετάλλευσης αγωγών πετρελαίου του Καζακστάν, Kaztransoil, δήλωσε ξεχωριστά την Τετάρτη ότι η χώρα θα στείλει 72.000 μετρικούς τόνους, ή 17.400 βαρέλια την ημέρα, πετρελαίου στην Κίνα.
Θα αυξήσει επίσης τις προμήθειες στον αγωγό Atyrau-Samara προς τη Ρωσία κατά 232.000 τόνους και στον αγωγό Baku-Tbilisi-Ceyhan κατά 58.000 τόνους αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο.
«Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2025, η Kaztransoil θα παρέχει στις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου την επιλογή προσωρινής αποθήκευσης αργού πετρελαίου στις εγκαταστάσεις δεξαμενών της», ανέφερε.
Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές
Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές από τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να βλάψει τη χρηματοδότηση του ρωσικού στρατού, αλλά η απόφασή της να χτυπήσει εγκαταστάσεις του CPC έχει καταδικαστεί από το Καζακστάν και το Κρεμλίνο, δεδομένης της παγκόσμιας σημασίας και της διεθνούς συμμετοχής του.
Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου από το Kashagan εξάγεται συνήθως μέσω του CPC στον τερματικό σταθμό στο Novorossiysk για περαιτέρω αποστολή.
Το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση δεν οδήγησε σε πλήρη διακοπή των εξαγωγών.
«Το Υπουργείο, μαζί με τους μεταφορείς, εκτελεί επείγουσες εργασίες για την ανακατανομή των όγκων πετρελαίου», ανέφερε, προσθέτοντας: «Έχουν επίσης ληφθεί μέτρα για την ανακατεύθυνση ενός ορισμένου όγκου πετρελαίου Kashagan στην Κίνα».
Το πετρέλαιο παράγεται στο Kashagan από την κοινοπραξία NCOC, η οποία περιλαμβάνει την κινεζική CNPC και την ιαπωνική Inpex.
Ο αγωγός Atasu-Alashankou, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει το πετρέλαιο από το Kashagan, εκτείνεται από το Καζακστάν στην περιοχή Xinjiang της Κίνας, αλλά συνήθως το μεταφέρει από άλλα πεδία στο Καζακστάν.
Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, Rosneft, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, προμηθεύει περίπου 10 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ή 200.000 βαρέλια την ημέρα, μέσω της διαδρομής.
Το υπεράκτιο κοίτασμα Kashagan, μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, αναπτύσσεται από τις Eni, Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, KazMunayGaz, Inpex και CNPC.