Ηπερίοδος των γιορτών παραδοσιακά ξυπνάει τις αισθήσεις. Μας ανοίγει την όρεξη, μας παροτρύνει να φροντίσουμε τα αγαπημένα μας άτομα, να οργανώσουμε το πιο γεμάτο χριστουγεννιάτικο γεύμα, ή να δειπνήσουμε σε ένα fancy και οικείο εστιατόριο.
Πρώτα από όλα, είναι η περίοδος που συνδυάζεται πιο πολύ από κάθε άλλη με τη γεύση και την απόλαυση. Με το καλό φαγητό και το καλό ποτό. Το «fancy», το κομψό, δηλαδή, ακολουθεί κάθε έκφανση του γιορτινού τραπεζιού. Επιστρατεύουμε το «καλό» σερβίτσιο, το «καλό» τραπεζομάντηλο.
Για ένα ονειρικό χριστουγεννιάτικο γεύμα, λοιπόν, απαιτείται και η κατάλληλη συνοδεία. Το «καλό» κρασί ή ποτό, που θα συντροφεύσει τη γευστική εμπειρία με τον πιο αρμονικό τρόπο.
Παρακάτω, χτίζουμε ένα ιδανικό γιορτινό τραπέζι βήμα-βήμα, με το ιδανικό συνοδευτικό.
Welcome με Σαμπάνια Deutz

Το γιορτινό μας τραπέζι φυσικά ξεκινάει πριν σερβιριστούμε, με ένα ποτήρι σαμπάνια Deutz. Ένα ιδανικό απεριτίφ, με πλούσια χρυσή απόχρωση και την υπογραφή Deutz, χαρακτηριστική των κρασιών που έχουν υποστεί μακρά παλαίωση.
Το Deutz ανοίγει με νότες λουλουδιών και εξελίσσεται σε αρώματα φρυγανισμένου ψωμιού, αμυγδαλωτού και ώριμων φρούτων όπως μήλο και αχλάδι.
Στον ουρανίσκο, το κρασί συνδυάζει τη φρεσκάδα του Chardonnay, τη στρογγυλάδα του Pinot και μια κομψή οινική γεύση. Τα αρώματα είναι καλά ενσωματωμένα, συνοδευόμενα από μεταξένια υφή, φρουτώδη επίγευση, προσφέροντας ένα αρμονικό, γοητευτικό και γευστικό τελείωμα.

Το Deutz Brut Classic είναι κατάλληλο τόσο για απεριτίφ όσο και για γαστρονομικές εξερευνήσεις.
Συνοδεύει ιδανικά τα οστρακοειδή, τα ελαφρώς σαλτσαρισμένα ψάρια, τρυφερά πουλερικά, ένα ριζότο λαχανικών ή ακόμα και ένα μπρι με τρούφα. Η κομψή δομή της, οι φυσαλίδες και η φρεσκάδα της την καθιστούν μια γαστρονομική σαμπάνια με μεγάλη ευελιξία.
Γεύμα με Ροζέ και Κόκκινο Domaines Ott

Το κυρίως μας γεύμα έχει την αρωματική σφραγίδα των Domaines Ott Chateau Romassan, σε δύο εκδοχές.
Από τη μία, ένα γεμάτο και κομψό ροζέ με πλούσιο σώμα και αξιοσημείωτη υφή, ελαφριές νότες μέντας και πικάντικο τελείωμα με νότες ζαχαρωμένων εσπεριδοειδών.
Από την άλλη, το Κόκκινο με το κομψό άρωμα σκούρων φρούτων με μια νότα μέντας, τη μεταξένια υφή και το φρουτώδες τελείωμα γλυκόριζας.

La Trappe Quadrupel: Για τους λάτρεις της μπύρας
Επειδή, όμως, υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν την μπύρα στο τραπέζι τους, η μοναστηριακή La Trappe Quadrupel συνιστά την πιο αξιοσημείωτη επιλογή.

Ζεστή, κεχριμπαρένια Trappist ale με κρεμώδη αφρό. Χαρακτηρίζεται από αρώματα γαρίφαλου και ξηρών καρπών, εξισορροπημένα από γλυκά αρώματα βανίλιας, σταφίδας και μπανάνας. Έχει μια χαρακτηριστική γεμάτη, ζεστή και έντονη γεύση, με γλυκές νότες χουρμά και καραμέλας.
Στο τέλος αφήνει μια ομαλή και ελαφρώς πικρή επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά βραστό και φουρνιστό κρέας, όπως και τυριά με δυνατή γεύση και παλαίωση.
Μετά το γεύμα: Ramos Pinto Port

Η εμπειρία αξίζει να ολοκληρωθεί στον υψηλό ρυθμό που έδωσαν το γεύμα και το πρόγευμα. Δηλαδή, με ένα Ramos Pinto από το Πόρτο.
Ένα ανοιχτό κόκκινο κρασί, με φρουτένιο άρωμα κερασιού, βατόμουρου και δαμάσκηνου και ελαφριά νότα μέντας.
Γευστικά συνοδεύει υπέροχα επιδόρπια όπως ένα πιάτο με κόκκινα φρούτα, ή οποιονδήποτε τύπο τυριού.