Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Καρκίνος μαστού: Γιατί είναι πιο επιθετικός στις νέες γυναίκες – Το κενό στην πρόληψη που «γιγαντώνει» το πρόβλημα

Σημαντική είναι η ηλικιακή «πτώση» που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού, αυξάνοντας τον προβληματισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρόληψης, καθώς συχνά οι ασθενείς είναι τόσο νέες που δεν έχουν καν ενταχθεί στον προληπτικό έλεγχο. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ηλικία, αλλά και στην επιθετικότητα των νέων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America (RSNA), οι γυναίκες κάτω των 50 ετών αντιπροσωπεύουν ένα σταθερό και σημαντικό ποσοστό των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού, με πολλούς απ’ αυτούς τους όγκους να είναι διηθητικοί και δύσκολοι στην αντιμετώπιση.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που προκύπτει από μια 11ετή ανάλυση στα αρχεία ασθενών από 7 κέντρα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία το 20-24% όλων των περιπτώσεων καρκίνων του μαστού αφορά σε γυναίκες ηλικίας 18-49 ετών, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 42,6 έτη. Οι μαστογραφίες εντόπισαν το 41% των καρκίνων, ενώ το υπόλοιπο 59% ανακαλύφθηκε μετά από διαγνωστική αξιολόγηση των συμπτωμάτων των ασθενών. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαστικού καρκίνου σε γυναίκες κάτω των 40 ετών ήταν ιδιαίτερα επιθετικό, συμπεριλαμβανομένου του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού – ενός τύπου που δεν ανταποκρίνεται στις περισσότερες ορμονικές θεραπείες. Αναλυτικότερα, περίπου το 81% των όγκων ήταν διηθητικοί, είχαν δηλαδή τη δυνατότητα μετάστασης.

«Ένα σημαντικό ποσοστό των καρκίνων διαγιγνώσκεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, μια πληθυσμιακή ομάδα για την οποία δεν υπάρχουν επί του παρόντος κατευθυντήριες γραμμές προληπτικού ελέγχου», δήλωσε η δρ. Σταματία Δεστούνη, ακτινολόγος στο Elizabeth Wende Breast Care. «Οι γιατροί που παρακολουθούν νέες γυναίκες θα πρέπει να αξιολογούν τον κίνδυνο καθεμιάς, προκειμένου να εντοπίζουν όσες χρειάζεται να προβούν νωρίτερα στον προληπτικό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο