Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εννέα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα που θα δούμε τον Δεκέμβριο

Φωτεινή υπερπανσέληνο, βροχές διαττόντων αστέρων αλλά και σπάνιες εμφανίσεις πλανητών επιφυλάσσει ο Δεκέμβριος για τους λάτρεις των νυχτερινών παρατηρήσεων.

Τα φαινόμενα θα είναι ορατά στα περισσότερα μέρη του πλανήτη ενώ ο καθαρός και σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει στην καλύτερη παρατήρησή τους.

Υπερπανσέληνος – 4 Δεκεμβρίου

Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στο νυχτερινό ουρανό το «Ψυχρό Φεγγάρι».

Με την είσοδο του Δεκεμβρίου, οι φίλοι της νυχτερινής παρατήρησης έχουν έναν ακόμη λόγο να κοιτάξουν ψηλά, καθώς η Σελήνη αναμένεται να φτάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τον πλανήτη μας, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή υπερπανσέληνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, το φεγγάρι θα εμφανιστεί έως και κατά 14% μεγαλύτερο και περίπου 30% πιο φωτεινό από τη συνηθισμένη πανσέληνο, ολοκληρώνοντας έτσι εντυπωσιακά το σεληνιακό «τρίπτυχο» των υπερπανσελήνων της χρονιάς.

Ο Ερμής σε «επιμήκυνση» – 7 Δεκεμβρίου

Ο Ερμής συνήθως χάνεται στη λάμψη του Ηλίου, αλλά στις 7 Δεκεμβρίου θα «επιμηκυνθεί» καθώς θα φτάσει στη μεγαλύτερη ορατή απόσταση από τον Ήλιο.

Σύμφωνα με το National Geographic, θα φανεί στον ουρανό περίπου μία ώρα πριν την ανατολή, χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα.

Βροχή Διδυμίδων – 13 και 14 Δεκεμβρίου

Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου θα κάνει την εμφάνισή της στο νυχτερινό ουρανό μία από τις πιο εντυπωσιακές ετήσιες βροχές μετεώρων.

Meteor-Shower
Βροχή Διδυμίδων

NSF/NOIRLab via AP, File

Φέτος οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, καθώς το φεγγάρι θα ανατείλει αργά (μετά τις 2 π.μ.) και θα είναι φωτεινό μόνο κατά 30%, επιτρέποντας έναν καθαρό και σκοτεινό ουρανό.

Σε ιδανικές συνθήκες μπορείτε να δείτε έως και 120 μετέωρα την ώρα.

Νεφέλωμα του Ωρίωνα – 15 Δεκεμβρίου

Ο Δεκέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για την παρατήρηση του Νεφελώματος του Ωρίωνα (Messier 42). Η «ζώνη» αστερισμών δεν θα είναι ορατή με γυμνό μάτι, αλλά με τηλεσκόπιο οι παρατηρητές θα μπορούν να δουν εύκολα τις χαρακτηριστικές μπλε, ροζ και πράσινες αποχρώσεις του.

Hubble Space Telescope Photo Gallery
Νεφέλωμα του Ορίωνα από τηλεσκόπιο της NASA

NASA, ESA, M. Robberto – Space Telescope Science Institute/ESA via AP

Σύμφωνα με το National Geographicτα μεσάνυχτα είναι η καλύτερη ώρα για να το δουν όσοι επιθυμούν.

Ο κομήτης 3I/ATLAS στο κοντινότερο σημείο του – 19 Δεκεμβρίου

Ο κομήτης 3I/ATLAS, πλάτους 11 χιλιομέτρων, θα περάσει σε απόσταση περίπου 170 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη.

Είναι μόλις το τρίτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο που περνά από το ηλιακό μας σύστημα.

Δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά με τηλεσκόπιο μπορεί να εντοπιστεί κοντά στον αστερισμό του Λέοντα.

Χειμερινό ηλιοστάσιο (Βόρειο Ημισφαίριο) – 21 Δεκεμβρίου

Στις 21 Δεκεμβρίου θα κάνει επισήμως την «εμφάνισή» του ο χειμώνας καθώς ο ήλιος εισέρχεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Αυτό το αστρονομικό γεγονός είναι και η αιτία για τη μικρότερη ημέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η ημέρα κάθε έτους που έχει τη μικρότερη περίοδο φωτός μεταξύ της ανατολής και της δύσης του ηλίου, και επομένως τη μεγαλύτερη νύχτα.

Το φαινόμενο αυτό σημειώνεται όταν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω, μια γραμμή που περιβάλλει την υδρόγειο νότια του Ισημερινού.

Όσο πιο βόρεια βρίσκεται κανείς, τόσο πιο σύντομη είναι και η μέρα, ενώ στον Αρκτικό Κύκλο, ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου.

Βροχή αρκτίδων – 21 και 22 Δεκεμβρίου

Στις 21 και 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε τη βροχή των αρκτίδων.

Η βροχή αυτή των διαττόντων κορυφώνεται κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο και μπορεί κανείς να την ατενίσει μετά τη Δύση του Ηλίου με κατεύθυνση Βόρεια, κοντά στον αστερισμό της μικρής Άρκτου.

Σύνοδος Κρόνου και Σελήνης – 26 Δεκεμβρίου

Η αυξανόμενη ημισελήνος και ο Κρόνος θα βρεθούν σε απόσταση περίπου 4 μοιρών το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου.

Τα δύο σώματα θα βρεθούν μαζί στον νότιο τμήμα του ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα, μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα.

Πιο φωτεινός Δίας – Τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου

Πιο φωτεινός και οπτικά μεγαλύτερος θα γίνει ο Δίας την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ο πλανήτης θα είναι ορατός με τηλεσκόπιο από τα βορειοανατολικά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο