Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Ατσαλάκωτη» η Κίνα από τους δασμούς Τραμπ – «Χρυσό» ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα

Η Κίνα κέντρισε την παγκόσμια προσοχή τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε ότι το εμπορικό της πλεόνασμα σε αγαθά και υπηρεσίες είχε φτάσει σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια – ένα ρεκόρ που καμία άλλη χώρα δεν είχε πετύχει ποτέ, σύμφωνα με τους New York Times.

Φέτος, η χώρα ξεπέρασε αυτό το ορόσημο ακόμα πιο γρήγορα: η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το συσσωρευμένο εμπορικό πλεόνασμα έως τον Νοέμβριο έφτασε τα 1,08 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μόλις 11 μήνες.

Παρά τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι οδήγησαν σε πτώση των κινεζικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά σχεδόν 20%, η Κίνα συνεχίζει να εξάγει στις ΗΠΑ τρεις φορές περισσότερα προϊόντα από ό,τι αγοράζει, μειώνοντας παράλληλα τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας και άλλων προϊόντων σχεδόν στο ίδιο ποσοστό.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Νοέμβριο έφτασε τα 111,68 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας το τρίτο μεγαλύτερο μηνιαίο ρεκόρ της ιστορίας, ενώ το συνολικό πλεόνασμα των πρώτων 11 μηνών του 2025 αυξήθηκε κατά 21,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Κίνα ενισχύει τις εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο

Η Κίνα ενισχύει τις εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο. Από αυτοκίνητα και ηλιακούς συλλέκτες έως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, ένα κύμα κινεζικών προϊόντων κατακλύζει τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Οι παραδοσιακές βιομηχανικές δυνάμεις στον τομέα του αυτοκινήτου, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, βλέπουν τις εξαγωγές τους να μειώνονται, καθώς οι κινέζοι ανταγωνιστές τους κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Εργοστάσια σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδονησία και η Νότια Αφρική έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν την παραγωγή τους ή να κλείσουν, αδυνατώντας να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές της Κίνας.

Παράλληλα, οι κινεζικές εταιρείες μεταφέρουν την τελική συναρμολόγηση προϊόντων στη Νοτιοανατολική Ασία, το Μεξικό και την Αφρική, αποστέλλοντας στη συνέχεια τα προϊόντα στις ΗΠΑ. Αυτή η στρατηγική τους επιτρέπει να παρακάμπτουν εν μέρει τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε προϊόντα προερχόμενα απευθείας από την Κίνα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα πωλεί προϊόντα αξίας διπλάσιας από ό,τι αγοράζει, με το εμπορικό πλεόνασμα να αυξάνεται σημαντικά φέτος. Σημαντικοί παράγοντες πίσω από αυτή την ανάπτυξη είναι η αδυναμία του κινεζικού νομίσματος έναντι πολλών άλλων νομισμάτων, κυρίως του ευρώ, και η μείωση των τιμών στην Κίνα, σε αντίθεση με τις αυξήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο