Υπάρχει μια μικρή παγίδα που αν τη διορθώσετε, θα λαμβάνετε όλα της τα οφέλη στο έπακρο.
Η βρώμη είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι ενός υγιεινού πρωινού, όπου μαζί με λίγο γάλα ή γιαούρτι φυτικό ή μη, κανέλα και φρούτα, είναι ιδανική για να ξεκινήσει η ημέρα μας, ισορροπημένα και με ενέργεια. Πράγματι, η βρώμη είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, καθώς μας παρέχει φυτικές ίνες, β-γλυκάνες πολύ σημαντικές για τη χοληστερίνη και μας οδηγεί σε σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης. Όμως υπάρχει ένα σημείο που οι περισσότεροι αγνοούν και δεν έχει να κάνει με θερμίδες, ούτε με ποσότητες. Έχει να κάνει με τον τρόπο.
Το λάθος είναι ότι τρώτε τη βρώμη στεγνή, χωρίς προετοιμασία, σαν να είναι δημητριακά τύπου κουτιού. Και εκεί χάνεται η μισή θρεπτική αξία και δημιουργούνται προβλήματα που μετά τα χρεώνετε στο έντερο, στις ορμόνες ή στο «φούσκωμα χωρίς λόγο».
Η βρώμη, όπως όλα τα δημητριακά και οι σπόροι, περιέχει φυτικό οξύ, μια ουσία που δεσμεύει μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι ενώ τρώμε βρώμη για να πάρουμε θρεπτικά συστατικά, αν την καταναλώσουμε ωμή, το σώμα μας δεν μπορεί να τα απορροφήσει καλά. Κι εκεί μπορεί να έρχεται ένα αίσθημα βάρους και φουσκώματος, που δεν θέλει κόπο για να αντιμετωπιστεί. Θέλει τρόπο.
Η λύση βρίσκεται στο μούλιασμα
Η βρώμη χρειάζεται νερό, χρόνο και οξύτητα για να γίνει εύπεπτη και πραγματικά θρεπτική. Χρειάζεται να «μαλακώσει» το φυτικό οξύ, να ενεργοποιηθούν τα ένζυμα, να γίνει ζωντανή τροφή και όχι άχυρο για το στομάχι. Αυτό γίνεται με μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ. Τι να κάνετε, λοιπόν;
Βάζετε τη βρώμη σε μπολ και προσθέτετε νερό, όσο να την καλύπτει καλά. Βάζετε λίγες σταγόνες λεμόνι ή 1 κουταλάκι γιαούρτι μέσα, σκεπάζετε και αφήνετε 6–12 ώρες εκτός ψυγείου. Το πρωί τη στραγγίζετε, τη ζεσταίνετε αν θέλετε ή την τρώτε ως overnight oats. Εδώ αρχίζει η διαφορά στο σώμα σας, αφού το στομάχι δεν επιβαρύνεται, το έντερο ηρεμεί, νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και απορροφάτε τα μεταλλικά στοιχεία που νομίζατε ότι παίρνατε μέχρι τώρα
Στην πράξη, αυτό που κάνετε με το μούλιασμα είναι σαν να προετοιμάζετε την πέψη της, λέγοντας στο σώμα σας «Δεν θα σε βάλω να παλέψεις από τις 8 το πρωί». Κι αυτό με τη σειρά του σίγουρα θα σας ευγνωμονεί.

Προσοχή στις παγίδες
Αν συνηθίζετε να ανακατεύετε τη βρώμη με μέλι, granola ή πολύ γλυκά φρούτα, τότε αυτό που φτιάχνετε δεν είναι ένα ισορροπημένο γεύμα, αλλά ένα μείγμα υδατανθράκων και ζάχαρης που καταναλώνεται συνήθως με άδειο στομάχι. Το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο: η ινσουλίνη ανεβαίνει απότομα, πέφτει απότομα, και μέσα σε δύο ώρες πεινάτε σαν να μην έχετε φάει ποτέ. Για να αποφύγετε αυτόν τον «γλυκό εκτροχιασμό», προσθέστε δίπλα στο μπολ μια καθαρή πηγή πρωτεΐνης, όπως ένα βραστό αυγό, και κρατήστε τη γλυκύτητα σε ισορροπία. Λίγη κανέλα ή μερικές σταγόνες λεμόνι στο τέλος μπορούν να δώσουν άρωμα χωρίς να ανεβάσουν το σάκχαρο. Και κάτι πιο απλό αλλά συχνά ξεχασμένο: μασήστε. Η βρώμη δεν είναι ρόφημα για να καταπίνεται βιαστικά, αλλά τροφή που χρειάζεται στόμα και ρυθμό. Αυτή η μικρή διαφορά στην προετοιμασία και στον τρόπο κατανάλωσης καθορίζει αν η βρώμη θα λειτουργήσει 100% υπέρ σας μέσα στην ημέρα.