Έρευνα στο γραφείο του προσωπάρχη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Αντρίι Γερμάκ πραγματοποίησαν οι ουκρανικές αρχές κατά της διαφθοράς δήλωσαν την Παρασκευή (28/11) αξιωματούχοι.
«Η δράση των αρχών εγκρίθηκε και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έρευνας. Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν», ανακοινώθηκε μέσω του Telegram από το γραφείο του ουκρανού ειδικού εισαγγελέα κατά της διαφθοράς.
Συγκεκριμένα τις έρευνες παραγματοποίησαν η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και η Εξειδικευμένη Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAPO).
Ο ίδιος ο Γερμάκ, δήλωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές κατά της διαφθοράς και αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες κατά της διαφθοράς ερευνούν το διαμέρισμά του. «Οι ερευνητές δεν συναντούν κανένα εμπόδιο», έγραψε ο Γερμάκ στο Telegram. «Από την πλευρά μου, συνεργάζομαι πλήρως», πρόσθεσε.
Η χρονική στιγμή της έρευνας έχει ιδιαίτερη αξία καθώς έρχεται σε μία στιγμή που τα σκάνδαλα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης Ζελένσκι που έχουν οδηγήσει σε απομάκρυνση υψηλόβαθμων αξιωματούχων αποδυναναμώνουν τον Ουκρανό πρόεδρο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Το γεγονός μάλιστα ότι στο στόχαστρο μπήκε ο Γέρμακ ο οποίος διορίστηκε ως επικεφαλής διαπραγματευτής με την αμερικανική αντιπροσωπεία λέει πολλά.
Αυτό γιατί ο Γέρμακ είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ζελένσκι και είναι επικεφαλής του γραφείου του προέδρου από το 2020. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι απέρριψε τις πιέσεις των βουλευτών του κόμματός του να αποπέμψει τον Γέρμακ στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκει έναν άλλο σύμμαχο του προέδρου.
Η έρευνα αποτελεί μια νέα πηγή πίεσης στο εσωτερικό για τον Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πρόταση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδυναμώνουν επίσης τη θέση του Κιέβου μεταξύ των συμμάχων, δίνοντας ένα πάτημα σε όσους αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την άμυνά της ενάντια στη ρωσική εισβολή, η οποία διανύει στον τέταρτο χρόνο της.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα σκάνδαλο, που περιλάμβανε δωροδοκίες στην κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, ανάγκασε δύο υπουργούς να παραιτηθούν, ενώ ο Ζελένσκι επέβαλε κυρώσεις στον επί χρόνια συνεταίρο του σε επιχειρήσεις Τιμούρ Μίντιχ, ο οποίος διέφυγε στο Ισραήλ.