Η λειτουργία ταχυδρομείων εντός των ΚΕΠ, με το μοντέλο «shop in shop», εξετάζεται ως μια νέα λύση για τη διατήρηση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ σε περιοχές της περιφέρειας. Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ιδιωτικοποίηση και αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή.
Αν και η πλήρης μεταφορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών στα ΚΕΠ θεωρείται απίθανη —καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για χρηματοοικονομικές συναλλαγές— η πρόταση προβλέπει τη συστέγαση ορισμένων από τα 158 περιφερειακά καταστήματα που επρόκειτο να κλείσουν, με τα τοπικά ΚΕΠ όπου αυτό είναι εφικτό.
Το μοντέλο «shop in shop» προβλέπει την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών από υπαλλήλους των ΕΛΤΑ μέσα στα ΚΕΠ, με προφανές όφελος τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, κυρίως σε ενοίκια. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται το ενδεχόμενο κάποια από τα ταχυδρομεία της περιφέρειας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τη λήξη της τρίμηνης παράτασης που έχει δοθεί, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα λειτουργίας σημείων εξυπηρέτησης μέσω ιδιωτών, κατόπιν διαγωνισμών.
Πηγές της αγοράς, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον από ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει κύκλο διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να επανεξεταστούν τα σημεία του δικτύου που πρόκειται να κλείσουν και να αναζητηθούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών της περιφέρειας.