Σε αγώνα δρόμου για μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών επιδίδονται οι servicers που διαχειρίζονται περισσότερα από 80 δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια», καθώς η πίεση στο τραπεζικό σύστημα αυξάνεται ενόψει της λήξης του προγράμματος «Ηρακλής».
Στόχος τους είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο κατάπτωσης κρατικών εγγυήσεων ύψους 18-19 δισ. ευρώ – ποσό που, εάν ενεργοποιηθεί, θα επιβαρύνει άμεσα το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες.
Ο φόβος των τραπεζών και των funds
Η κυβέρνηση και οι τραπεζικοί κύκλοι ανησυχούν ότι, σε περίπτωση που τα χαρτοφυλάκια των τιτλοποιημένων δανείων δεν αποδώσουν, οι εγγυήσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» θα ενεργοποιηθούν, προσθέτοντας δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος και πλήττοντας την πιστοληπτική εικόνα της χώρας.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη παρέμβαση του Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο το Δημόσιο να κληθεί να πληρώσει τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «δραματικό» για το τραπεζικό σύστημα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι ανάκτησης.
Η κρίσιμη ημερομηνία: 1η Ιανουαρίου 2026
Για τους servicers, το μεγάλο εμπόδιο είναι η 1η Ιανουαρίου 2026 – ημερομηνία μετά την οποία παύει ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων.
Μέχρι τότε, στόχος τους είναι να προχωρήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πλειστηριασμούς, ώστε να εμφανιστούν τα χαρτοφυλάκια ως «ενεργά» και βιώσιμα.
Νομοθετική ρύθμιση-εξπρές για τις ανακοπές
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παίζει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 5221/2025) που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου και τροποποιεί τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η ρύθμιση αυτή επαναφέρει τις ανακοπές κατά πλειστηριασμών από μηδενική βάση:
όλες οι ανακοπές με ημερομηνία εκδίκασης μετά την 1η Ιανουαρίου 2026 ακυρώνονται και θα πρέπει να επανακατατεθούν ψηφιακά μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Η διαδικασία προβλέπει σφιχτά χρονοδιαγράμματα, χωρίς αναβολές, καθιστώντας τις ανακοπές ουσιαστικά «ανενεργές» για όσους δεν κινηθούν έγκαιρα.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι νέοι κανόνες
Η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις ανακοπές αναμένεται να στηθεί άμεσα, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Όσοι δανειολήπτες δεν επανυποβάλουν τα αιτήματά τους ψηφιακά, θα θεωρηθούν μη συμμετέχοντες και θα παραμείνουν εκτεθειμένοι σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πιέσεις για αλλαγές στην πρώτη τιμή προσφοράς
Παράλληλα, οι servicers ζητούν τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Πλειστηριασμών και κυρίως στη διαδικασία καθορισμού της πρώτης τιμής προσφοράς.
Προτείνουν, σύμφωνα με την ΕΕΔΑΔΠ, να επιτρέπεται εκποίηση ακινήτου στο 70% της εκτιμώμενης αξίας μόνο μετά τον τέταρτο άγονο πλειστηριασμό, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να αυξηθεί η συμμετοχή επενδυτών.
«Αφόρητη πίεση» στους δανειολήπτες
Οι αλλαγές αυτές και η νέα ψηφιακή διαδικασία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στους πολίτες που αγωνίζονται να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους.
Οι πλειστηριασμοί αναμένεται να πολλαπλασιαστούν έως το τέλος του 2025, με τις διαδικασίες να γίνονται ταχύτερες και πιο αυτοματοποιημένες από ποτέ.
Το διακύβευμα
Η μάχη για τα «κόκκινα δάνεια» έχει πλέον μετατραπεί σε μάχη χρόνου για τράπεζες, servicers και Δημόσιο.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να προλάβει την κατάπτωση των εγγυήσεων, ενώ χιλιάδες δανειολήπτες προσπαθούν να κρατήσουν τα σπίτια τους σε ένα τοπίο που γίνεται ολοένα πιο ασφυκτικό.