Μπαίνουμε δυναμικά στην εποχή του κάστανου αλλά και της… χειμερινής λιγούρας. Τι καλύτερο από το να συνδυάσουμε και τα δύο σε ένα cozy επιδόρπιο με σοκολάτα και τον γλυκό καρπό του χειμώνα.
Όταν δούμε κάστανα στους πάγκους της λαϊκής και του σούπερ μάρκετ, ξέρουμε πια ότι έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο και ο χειμώνας βρίσκεται πολύ κοντά. Κι ενώ η καβουρδισμένη τους μορφή είναι ίσως η πιο γνώριμη εικόνα στους δρόμους τον χειμώνα, τα βραστά κάστανα παραμένουν αγαπημένο σνακ. Όπως, όμως, κι αν τα προτιμάτε, έχουν σημαντική διατροφική αξία και μπορούν να μεταμορφώσουν πλήθος συνταγών, τόσο αλμυρών όσο και γλυκών.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα έχουν χαμηλότερα λιπαρά και περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, γεγονός που τα καθιστά πιο κοντά στη διατροφική αξία των δημητριακών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και μαγγάνιο, παρέχουν ενέργεια με ήπιο τρόπο, χωρίς απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο, ενώ οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Στην κουζίνα, τα κάστανα προσφέρονται σε πολλές παραλλαγές. Μπορούν να γίνουν πουρές για γαρνιτούρες, να μπουν σε γέμιση για κρέας ή γαλοπούλα, να ενσωματωθούν σε σούπες, αλλά και να αποτελέσουν βάση για γλυκά. Στη ζαχαροπλαστική, ο πουρές κάστανου είναι εξαιρετική πρώτη ύλη: δίνει βελούδινη υφή, γλυκιά γεύση και φυσική υγρασία. Σε κέικ, μπισκότα και brownies, τα κάστανα συνδυάζονται άριστα με τη σοκολάτα, δημιουργώντας πλούσιο αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζονται υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης ή βουτύρου.
Αυτή την απόλυτη αρμονία θα ανακαλύψετε και με αυτό το σοκολατένιο brownie με κάστανα και αμύγδαλα, όπου η γλυκιά γεύση και η κρεμώδης υφή των κάστανων παντρεύονται με την ένταση της σοκολάτας, ενώ τα αμύγδαλα χαρίζουν τραγανότητα και ισορροπία. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό πλούσιο αλλά όχι βαρύ, που μπορεί να σερβιριστεί ζεστό με μια μπάλα παγωτό ή απλώς σκέτο με τον καφέ.
Σοκολατένιο brownie με κάστανα και αμύγδαλα
Υλικά (για φόρμα/ταψί 20×30 εκ.)
200 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα (ή έτοιμο πουρέ κάστανου χωρίς ζάχαρη)
200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. καστανή ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αμύγδαλα (ολόκληρα ή χοντροκομμένα)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στο μεταξύ βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί μας.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας, τη βανίλια και το αλάτι. Πολτοποιούμε τα κάστανα σε πουρέ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα, αφήνοντας μερικά για να τα προσθέσουμε ολόκληρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα, αφήνοντας μερικά για να προσθέσουμε στο τέλος.
Αδειάζουμε το μείγμα στον πυρέξ, προσθέτουμε μερικά ολόκληρα κάστανα και αμύγδαλα και ψήνουμε για περίπου 25–30 λεπτά. Το brownie πρέπει να παραμείνει υγρό στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια.