Ένα απρόσμενο πολιτικό και επικοινωνιακό σοκ προκάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αγορά της τέταρτης γαλλικής φρεγάτας.
Ο κ. Δένδιας, με δραματικούς τόνους, πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του αιτήματος του απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι, ο οποίος ζητά εκταφή της σορού του γιου του που χάθηκε στην τραγωδία των Τεμπών. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή της κυβέρνησης και άδειασε, εμμέσως αλλά σαφώς, υπουργούς που είχαν κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, όπως οι Γιώργος Φλωρίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Η «βόμβα» για εκλογές
Πέραν του θέματος Ρούτσι, ο υπουργός Άμυνας άφησε να αιωρείται και ένα ακόμα «μήνυμα». Υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται στην «τελευταία διετία της κυβέρνησης», επισημαίνοντας πως σε τέτοιες περιόδους ο πειρασμός των εκλογών είναι υπαρκτός και κάνει δυσκολότερες τις συναινέσεις. Η αναφορά αυτή, αν και στράφηκε προς την αντιπολίτευση, εκλήφθηκε από πολλούς ως υπαινιγμός για πρόωρες κάλπες, τροφοδοτώντας νέα σενάρια εκλογολογίας.
Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη
Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονη κινητικότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην Κοπεγχάγη για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Άμυνας σε αυστηρό –κατά πληροφορίες οργίλο– ύφος. Ζήτησε από τον κ. Δένδια να ανασκευάσει, με το μήνυμα της δυσφορίας να είναι σαφές. Το επεισόδιο επανέφερε μνήμες από τις «παράλληλες γραμμές» που είχε ακολουθήσει ο κ. Δένδιας ως ΥΠΕΞ στα ελληνοτουρκικά.
Η αναδίπλωση
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε να περιορίσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας πως δεν άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καθώς το ζήτημα Ρούτσι είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. «Συμπάσχω απολύτως με τον πατέρα, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις και νέο μέτωπο
Παρά την προσπάθεια αναδίπλωσης, το κύμα αντιδράσεων δεν περιορίστηκε. Στελέχη με επιρροή από τον χώρο του Δένδια πήραν θέση υπέρ του Πάνου Ρούτσι:
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κώστας Κυρανάκης, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα του Πάνου Ρούτσι».
Ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος δήλωσε πως «η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει άμεσα, πριν να είναι αργά, ώστε να ανακουφιστεί ο Πάνος Ρούτσι».
Το πολιτικό αποτύπωμα
Η παρέμβαση Δένδια δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντιθέτως, άνοιξε νέα συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για τον ρόλο του υπουργού Άμυνας και τις στρατηγικές ισορροπίες, την ώρα που το Μαξίμου θέλει να κλείσει κάθε χαραμάδα εσωστρέφειας. Το αν η χθεσινή «έκρηξη» θα μείνει ως μεμονωμένο επεισόδιο ή ως απαρχή εσωκομματικών εξελίξεων, μένει να φανεί.