Σφοδρή αντίδραση από τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, προκάλεσαν οι έμμεσες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την πιθανή απελευθέρωση του φυλακισμένου Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαρουάν Μπαργούτι.
Κατηγορηματική άρνηση για τον Μπαργούτι και ακροδεξιά ρητορική
Ο Ισραηλινός υπουργός όχι μόνο απέρριψε το ενδεχόμενο απελευθέρωσης, αλλά χαρακτήρισε τον Μπαργούτι «μισητό Ναζί δολοφόνο υπεύθυνο για το αίμα πολλών αμάχων, γυναικών και παιδιών». Κατέληξε δε κατηγορηματικά ότι ο Μπαργούτι «δεν θα απελευθερωθεί και δεν θα ηγηθεί της Γάζας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την έντονη διαφωνία του, ο Μπεν-Γκβιρ εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον καλύτερο Αμερικανό πρόεδρο για το Ισραήλ».
Το σχόλιο του Τραμπ
Οι δηλώσεις του Μπεν-Γκβιρ ήρθαν ως άμεση απάντηση στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αυξανόμενες εκκλήσεις για την απελευθέρωση του ηγέτη της Φάταχ, Μαρουάν Μπαργούτι, δηλώνοντας ότι «θα λάβει απόφαση επί του θέματος».
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο Τραμπ υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να ζητήσει από το Ισραήλ την απελευθέρωση του Μπαργούτι, σημειώνοντας πως είχε ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο με τους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.
Ο Μαρουάν Μπαργούτι εκτίει πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης, καθώς καταδικάστηκε το 2004 για επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο πέντε ατόμων στο Ισραήλ. Ο Μπαργούτι δεν συμπεριλήφθηκε στους κρατούμενους που το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αν και αξιωματούχοι της Χαμάς φέρονται να έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του.