Μια νέα ευεργετική ωφέλεια για την ανθρώπινη υγεία.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως η Μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ούλων και στη μείωση της φλεγμονής σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά κόκκινο κρέας έχουν χειρότερη υγεία των ούλων ενώ όσοι τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο έχουν πολύ καλύτερη στοματική κατάσταση. Στη μελέτη εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφή παρόμοια με τη Μεσογειακή είχαν πιο υγιή ούλα και λιγότερες φλεγμονές γεγονός που μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.
Σύμφωνα με έρευνα του King’s College London όσοι δεν ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή παρουσίαζαν πιο σοβαρά προβλήματα στα ούλα, ιδιαίτερα όσοι έτρωγαν συχνά κόκκινο κρέας. Οι συμμετέχοντες αυτοί εμφάνιζαν επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα, όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές τροφές (λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ελαιόλαδο) είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Periodontology» περιέλαβε 200 ασθενείς από το Βιοτράπεζα Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας του King’s College London. Οι ερευνητές έκαναν οδοντιατρικούς ελέγχους, ανέλυσαν δείγματα αίματος και χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.
Τα οφέλη
Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιή λιπαρά. Έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ορισμένους καρκίνους. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία ρυθμίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ελέγχοντας τη φλεγμονή — κάτι που εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ενώσεις των τροφών.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή μπορεί να μειώσει την περιοδοντική νόσο και τη συστηματική φλεγμονή. Παρατηρήσαμε σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα της νόσου των ούλων, τη διατροφή και τη φλεγμονή στοιχεία που πρέπει να εξετάζονται συνολικά στην αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας» λέει ο Δρ. Τζουζέπε Μάινας, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Ο καθηγητής Λουίτζι Νιμπάλι επίσης εκ των επικεφαλής της έρευνας πρόσθεσε:
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ούλων. Η μελέτη μας δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την στοματική υγεία του πληθυσμού. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ανάπτυξη εξατομικευμένων προσεγγίσεων.»