Η λειψυδρία δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην επάρκεια υδάτινων πόρων και όλα δείχνουν πως θα φέρει και αναθεώρηση των τιμολογίων.
Το έλλειμμα νερού για το Λεκανοπέδιο Αττικής έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις.
Τα διαθέσιμα αποθέματα κινούνται σε οριακά επίπεδα και οι μετεωρολογικές προβλέψεις για έναν ακόμη ξηρό χειμώνα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί κινητικότητα και ανησυχία. Οι τελευταίες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό αποκάλυψαν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, ενώ τα σενάρια για την επάρκεια της Αττικής το καλοκαίρι του 2026 δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά.
Η εικόνα αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, υπουργών και της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.
Στο τραπέζι τέθηκαν οι τεχνικές λύσεις – νέες γεωτρήσεις, έργα αφαλάτωσης, αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών – αλλά και η οικονομική διάσταση του προβλήματος.
Η ΕΥΔΑΠ έχει εισηγηθεί επικαιροποίηση των τιμολογίων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες επενδύσεις και να ανταποκριθεί στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.
«Επικαιροποίηση» φυσικά εννοούν αύξηση στην τιμή τουν νερού.
Ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, εξέπεμψε σαφές σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης εάν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή στις τιμές του νερού με φόντο τις ζημιές εξαμήνου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.
Αρνητικά αποτελέσματα προβλέπει και η διοίκηση της ΕΥΑΘ μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια εάν δεν γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων της επιχείρησης, τα οποία παραμένουν παγωμένα από το 2010.
Την περασμένη Πέμπτη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Σταύρος Παπασταύρου είχε συνάντηση με στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με αντικείμενο την πορεία της διαδικασίας καθορισμού της νέας τιμολογιακής πολιτικής για το νερό.
Πιθανές είναι ακόμη και αποφάσεις για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, εφόσον η εικόνα των αποθεμάτων χειροτερεύσει τις επόμενες εβδομάδες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΕΥΔΑΠ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στην Κηφισιά, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκτά σαφές πολιτικό βάρος.
Η ΕΥΔΑΠ προετοιμάζει σχέδιο διεύρυνσης της δραστηριότητάς της σε κρίσιμες περιοχές εκτός Αττικής, με παρεμβάσεις σε γεωτρήσεις, αφαλατώσεις και μεταφορά νερού, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο πλέγμα υδροδότησης που θα ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της πρωτεύουσας.
Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, η ΕΥΑΘ, υπό τον Άνθιμο Αμανατίδη, προωθεί το business plan για τη Χαλκιδική, όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας κορυφώνεται και από 100.000 καταναλωτές τον χειμώνα ξεπερνούν τους 700.000 τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η επέκταση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της ΕΥΑΘ κατά περίπου 30%.
Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως περιγράφεται πλέον στο παρασκήνιο, προβλέπει ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, θα λειτουργήσουν ως οι βασικοί πυλώνες ενός ενιαίου συστήματος ύδρευσης, με μεγαλύτερη γεωγραφική ευθύνη και μεγαλύτερη χρηματοδοτική αυτοτέλεια.
Στο τέλος όμως θα έρθουν άσχημα νέα για τους πολίτες και αυτό είναι το νόημα όλων αυτών γιατί κανείς δεν ζει χωρίς νερό, ούτε καν για μερικές ώρες.
Μάλιστα το νερό επηρεάζει άμεσα και την εστίαση και χίλιες άλλες δύο οικονομικές δραστηριότητες.
Όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις τιμών σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
Βασικά αναζητούνται τρόποι πως θα το πουν στους πολίτες.
Πώς θα τους υποσχεθούν ότι κάποτε το νερό θα γίνει φθηνότερο…