Η Silicon Valley τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη επενδυτική φρενίτιδα της εποχής, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια ρέουν σε εταιρείες όπως Nvidia και Alphabet…
Από τη Silicon Valley μέχρι τα χρηματιστήρια του κόσμου, τρισεκατομμύρια δολάρια ρέουν σε εταιρείες όπως η Nvidia και η Alphabet, τροφοδοτώντας την μεγαλύτερη «φούσκα» της εποχής.
Αλλά όσο μεγαλώνει αυτή η φούσκα, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι: όταν σκάσει, η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε χάος…
Θα υποφέρουμε όλοι
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian, Eduardo Porter, μόλις σκάσει η «φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης, θα υποφέρουμε όλοι.
Μπορεί, όμως, αυτό να είναι καλύτερο από το να την αφήσουμε να φουσκώνει ανεξέλεγκτα;
Και αρχίζει να αποκαλύπτεται ότι πιθανότατα είμαστε καταδικασμένοι, όπως και αν εξελιχθεί η κατάσταση.
Η ανάπτυξη της απασχόλησης έχει κολλήσει, ενώ η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται, ιδίως στις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.
Οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανείων αυξάνονται, με αποτέλεσμα ολοένα περισσότερες χρεοκοπίες.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει. Και η απερίσκεπτη χάραξη πολιτικής αρχίζει να αφήνει βαθιά σημάδια.
Η καταστολή της μετανάστευσης περιορίζει την πρόσβαση στην εργασία: από τη γεωργία έως την υγειονομική περίθαλψη.
Η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης αρχίζει επίσης να πλήττει την οικονομική ανάπτυξη.
Μέσα στο σκοτάδι των απογοητευτικών οικονομικών δεικτών, η «βακχική» επενδυτική φρενίτιδα μιας στενής ομάδας τεχνολογικών εταιρειών που κυνηγούν το όραμα της υπερανθρώπινης τεχνητής νοημοσύνης, συντηρεί σχεδόν μόνη της την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, η εύθραυστη ισορροπία της αμερικανικής οικονομίας δίνει μερικά αρκετά σαφή σημάδια για το πού κατευθυνόμαστε: πιθανότατα είμαστε καταδικασμένοι, όποια κι αν είναι η εξέλιξη της ιστορίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τι θα συμβεί αν το ράλι του χρηματιστηρίου που τροφοδοτείται από την ΤΝ αποδειχθεί τελικά «φούσκα»;
Τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακό πλούτο θα μπορούσαν να εξαϋλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Τεχνητή νοημοσύνη
Αλλά ας εξετάσουμε το αντίθετο σενάριο. Τι θα συμβεί αν το όνειρο δεν καταρρεύσει;
Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης τους επόμενους μήνες φαίνεται ότι θα δικαιώσει τα όνειρα της Silicon Valley για αύξηση της παραγωγικότητας.
Τα στοιχεία των ωφελειών της αρχίζουν να εμφανίζονται στα εταιρικά κέρδη.
Τι είδους κόσμο θα έχουμε τότε; διερωτάται ο Porter… Τι θα σήμαινε αυτό το μεγάλο άλμα παραγωγικότητας για την ανθρωπότητα;
Στην οικονομική ορολογία, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι από τη φύση της ευεργετική. Είναι αυτή που οδηγεί στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Η τεχνολογική πρόοδος που ενισχύει την παραγωγικότητα –επιτρέποντάς μας να παράγουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, γρηγορότερα και φθηνότερα– συνεπάγεται, βέβαια, και χαμένους.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι συνολικά έχουν ωφεληθεί διαχρονικά από την άνοδο των μισθών καθώς προσαρμόζονταν στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Η αύξηση των εισοδημάτων δημιούργησε ζήτηση για νέα προϊόντα, που με τη σειρά τους άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας.
Η αγοραία αξία μιας ώρας εργασίας, δηλαδή οι μισθοί, έχει αυξηθεί 10 φορές από την εποχή των Λουδιτών που κατέστρεφαν τις υφαντουργικές μηχανές τον 19ο αιώνα, ενώ η απασχόληση αυξανόταν σταθερά.
Κάποιος θα μπορούσε να συμπεράνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι διαφορετική από το τρακτέρ ή τον μηχανικό αργαλειό.
Δεν υπόσχεται απλώς να αναπαράγει ορισμένα ανθρώπινα καθήκοντα• προτείνει να αναπαράγει τον ίδιο τον άνθρωπο.
Πράγματι, οι επαναστάτες της τεχνητής νοημοσύνης επιδιώκουν να δημιουργήσουν πράκτορες που θα μπορούν να κάνουν ό,τι κάνουν οι άνθρωποι – αλλά καλύτερα.
Αυτό θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα που μέχρι σήμερα έλυνε η αγορά εργασίας: πώς θα κερδίζουν οι άνθρωποι τα προς το ζην;
Όμως, όπως επισημαίνει ο Erik Brynjolfsson του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μια τέτοια νέα τάξη πραγμάτων θα συγκέντρωνε σε τεράστιο βαθμό τον πλούτο και την εξουσία.
Οι περισσότεροι από εμάς, υποστηρίζει, «θα εξαρτιόμαστε επισφαλώς από τις αποφάσεις εκείνων που ελέγχουν την τεχνολογία».
Η κοινωνία θα κινδύνευε «να παγιδευτεί σε μια ισορροπία όπου όσοι δεν έχουν εξουσία δεν θα έχουν τρόπο να βελτιώσουν τη μοίρα τους».
Όλοι θα υποφέρουμε όταν συμβεί αυτό – καθώς η κατάρρευση θα ωθήσει τον κόσμο σε ύφεση.
Όμως, μετά την αποσύνθεση του εγχειρήματος, ίσως η ανθρωπότητα μπορέσει να οικοδομήσει κάτι πιο ελπιδοφόρο, λιγότερο επικίνδυνο, από τα συντρίμμια.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, θα μπορούσε να βοηθήσει νοσηλευτές να αποκτήσουν την τεχνική εξειδίκευση που θα τους επέτρεπε να εκτελούν καθήκοντα που σήμερα επιφυλάσσονται σε γιατρούς.
Οι επενδυτικές φούσκες, εξάλλου, αφήνουν πίσω τους πολύτιμη γνώση και υποδομές. Το σημερινό πληροφοριακό οικοσύστημα οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια της φούσκας του dotcom.
Όμως η φούσκα άφησε πίσω της χιλιάδες χιλιόμετρα πολύτιμων σιδηροδρομικών γραμμών.
Ίσως, λοιπόν, μια κατάρρευση της τεχνητής νοημοσύνης να μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για να στραφεί η τεχνολογία μακριά από την επιδίωξη της Silicon Valley να δημιουργήσει υπερνοήμον ρομπότ, καθοδηγούμενο από λογισμικό πράκτορα που θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους από σάρκα και οστά και θα εξαπλώσει μια συνθετική εκδοχή της ανθρωπότητας στο σύμπαν.
 
 
         
     
 
 
									 
									 
									