Είτε γιορτάζετε, είτε αντιστέκεστε στο Halloween, αυτό το κέικ κολοκύθας πρέπει να το φτιάξετε.
Για τους περισσότερους από εμάς η σημερινή ημέρα του Halloween είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες: ούτε μεταμφιέσεις, ούτε σκαλιστές κολοκύθες, ούτε φαντάσματα και νυχτερίδες να συμβολίζουν το σκοτάδι και τα κακά πνεύματα, που βλέπαμε πάντα στις ταινίες. Κρατάμε, ωστόσο, αυτά που μας «συμφέρουν», όπως την κολοκύθα, την οποία και αξιοποιούμε σε ένα πεντανόστιμο κέικ με ελάχιστη ζάχαρη, χάρη στη γλυκιά γεύση της κολοκύθας.
Με κακάο, κολοκύθα, ελαιόλαδο και μπαχαρικά, το κέικ αυτό είναι πλούσιο σε β-καροτένιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό, στηρίζει την υγεία του δέρματος και χαρίζει ενέργεια χωρίς «βαρύ» αποτύπωμα. Είναι ιδανικό για το πρωινό σας, για συνοδεία με καφέ ή τσάι, αλλά και για να νιώσετε -αν θέλετε- λίγο Halloween με το σπίτι να γεμίζει αρώματα κανέλας και σοκολάτας, χωρίς τα τρομακτικά παρελκόμενα.
Κέικ κολοκύθας με κακάο
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης ή για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι πολτός κολοκύθας (ψημένη ή βρασμένη και πολτοποιημένη)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο λάδι καρύδας
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή μέλι/σιρόπι σφενδάμου
- ½ φλιτζάνι γάλα (φυτικό ή ζωικό)
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι σόδα μαγειρικής
- Μια πρέζα αλάτι
- Προαιρετικά: σταγόνες σοκολάτας, καρύδια, ή ξηρά cranberries
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώνετε μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, κακάο, μπέικιν, σόδα, αλάτι και μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη ή το μέλι. Προσθέτετε τον πολτό κολοκύθας, το λάδι και το γάλα. Ενώνετε τα δύο μείγματα και ανακατεύετε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θέλετε, προσθέτετε σταγόνες σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια αδειάζετε σε φόρμα για κέικ.
Ψήνετε για περίπου 45–50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε, για να διατηρήσει τη βελούδινη υφή του.
Tip: Αν θέλετε μια πιο “Halloween” εκδοχή, πασπαλίστε το με λίγη άχνη και κακάο, φτιάχνοντας με στένσιλ ένα μοτίβο κολοκύθας ή νυχτερίδας.