Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, αναβαθμίζει τα ντολμαδάκια γιαλαντζί σε μια εκδοχή που θα λατρέψετε.
Αν ένα πιάτο φέρνει όλη την παιδική μας ηλικία μπροστά μας, την τέχνη της μαμάς και της γιαγιάς και την ανεμελιά προηγούμενων δεκαετιών, αυτό είναι σίγουρα τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Ίσως κι επειδή δεν το τρώμε συχνά πλέον, καθώς είναι μπελαλίδικο φαγητό και οι νεότερες γενιές δεν έχουν τον χρόνο να το ετοιμάσουν, είναι ένα από τα πιάτα βαθιά ριζωμένο στην καρδιά μας και από τους πρωταγωνιστές της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας. Κι ενώ αγαπάμε την παράδοση και την αυθεντική του γεύση, θελήσαμε να δώσουμε σε αυτές τις μικρές μπουκιές τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο, γεμάτες αρώματα και γεύσεις μια έξτρα παιχνιδιάρικη πινελιά, που ταυτόχρονα ανεβάζει και γεύση και διατροφική αξία. Κουκουνάρι, αποξηραμένα φρούτα και ζεστά μπαχαρικά, που θυμίζουν παλιές πολίτικες κουζίνες και φέρνουν στο πιάτο μας έναν αέρα γιορτής, όλα τυλίγονται μαζί με το ρύζι σε ένα αποτέλεσμα που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό, στο φρέσκο και το βαθιά αρωματικό και μπορεί να σταθεί άνετα τόσο σε καθημερινό τραπέζι, όσο και σε πιο ιδιαίτερη περίσταση. Το κουκουνάρι και τα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουν θρεπτικά καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ η κανέλα και το μπαχάρι ενισχύουν τη γεύση με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι τα αμπελόφυλλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C και σίδηρο, βοηθώντας την πέψη και το ανοσοποιητικό.

Υλικά (για περίπου 40 ντολμαδάκια)
60–70 φύλλα αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη, ξεπλυμένα)
1 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ή 1 κ.γ. ξερός
½ φλ. κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο
½ φλ. σταφίδες ξανθές ή κράνμπερι αποξηραμένα (χωρίς ζάχαρη)
Χυμός από 2 λεμόνια (και επιπλέον για το σερβίρισμα)
½ φλ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το μαγείρεμα)
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μπαχάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Σε φαρδύ τηγάνι, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα). Προσθέστε στη συνέχεια το ρύζι, ανακάτεψτε για 1–2 λεπτά να «γυαλίσει» και μετά ρίξτε κουκουνάρι, σταφίδες/κράνμπερι, κανέλα, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε 1 φλ. ζεστό νερό, αφήστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος (το ρύζι να είναι μισοψημένο), κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο.
Ήρθε η ώρα για το τύλιγμα. Πάρτε κάθε αμπελόφυλλο, βάλτε 1 κ.γ.–1 κ.σ. γέμιση ανάλογα το μέγεθος και τυλίξτε σφιχτά. Στρώστε μερικά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετήστε τα ντολμαδάκια κυκλικά, σε σειρές, όπως το έκανε και η γιαγιά. Σκεπάστε με ένα πιάτο για να μη «χορεύουν».
Έπειτα ρίξτε χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν ελαφρά και σιγοβράστε για 40–50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Όταν είναι έτοιμα, αφήστε να σταθούν 20 λεπτά πριν τα σερβίρετε.
Tip
Αν θέλετε ακόμα πιο φρέσκια αίσθηση, βάλτε λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στη γέμιση πριν το τύλιγμα.