Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν τρόπους για την παραχώρηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

Περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια της Μόσχας παραμένουν παγωμένα από το Euroclear, το γραφείο συμψηφισμού με έδρα τις Βρυξέλλες

Οι Δυτικοευρωπαίοι υποστηρικτές του Κιέβου αναζητούν τρόπους που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μπλόκαραν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της Μόσχας μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ (213 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχονται από το Euroclear, το γραφείο συμψηφισμού με έδρα τις Βρυξέλλες.

Έχουν ήδη αξιοποιήσει τα έσοδα που παράγονται από τα περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν το Κίεβο. Οι ρωσικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει αυτά τα βήματα ως «κλοπή» και έχουν υποσχεθεί αντίποινα.

Σε δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, αρκετών άλλων χωρών της ΕΕ καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Επιτροπής την Τρίτη, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί «η πλήρης αξία» των παγωμένων ρωσικών χρημάτων για να διασφαλιστεί ότι «η Ουκρανία έχει τους πόρους που χρειάζεται».

Οι Δυτικοί ηγέτες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αρκετές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν «πώς να προχωρήσει αυτό το θέμα», ανέφερε.

Το Bloomberg ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια που ηγείται η ΕΕ για την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Δυτικοευρωπαίους συναδέλφους τους την περασμένη εβδομάδα ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των διεθνών αγορών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής ενός «δανείου αποζημίωσης» ύψους έως και 140 δισεκατομμυρίων ευρώ (163 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Κίεβο, χρησιμοποιώντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για την υποστήριξη των ομολόγων που εκδίδει το μπλοκ.

Ενώ υποστηρίχθηκε από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, η πρόταση αντιμετώπισε την αντίθεση του Βελγίου, όπου εδρεύει η Euroclear.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ επέμεινε ότι η ευθύνη για την προτεινόμενη κίνηση θα κατανεμηθεί σε όλα τα μέλη του μπλοκ και όχι μόνο στη χώρα του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι «έξυπνες» κυβερνήσεις αντιτίθενται στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς «κατανοούν ότι αυτό θα υπονόμευε θεμελιωδώς όλες τις αρχές της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας και, αναμφίβολα, θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στο… διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο