Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

3 tips και μια συνταγή για τέλειους γίγαντες φούρνου

Με τα πρώτα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι γίγαντες μπήκαν και πάλι στο τραπέζι –κυριολεκτικά. Αυτή τη φορά, όμως, τους αναβαθμίζουμε για έξτρα γεύση και οφέλη, χωρίς να τους αφαιρούμε τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Οι γίγαντες φούρνου είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Θρεπτικοί, χορταστικοί, γεμάτοι πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αποτελούν ιδανικό comfort food που ταιριάζει όλες τις εποχές και πόσο μάλλον στο φθινόπωρο και το χειμώνα, που οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα πλούσια φαγητά μας φαίνονται πιο λαχταριστά. Κι όσο κι αν είναι πεντανόστιμοι, θρεπτικοί και «μαμαδίσιοι», με μερικές απλές κινήσεις μπορούν να απογειωθούν και σε γεύση και σε οφέλη.

 

 3 δημιουργικά tips για να εμπλουτίσετε τους γίγαντες
Umami Boost με σόγια ή ζωμό λαχανικών

Αν θέλετε οι γίγαντες να έχουν εκείνη τη «γεμάτη» νοστιμιά που θυμίζει μαμά και γιαγιά δοκιμάστε να εμπλουτίσετε τη σάλτσα τους με λίγο ζωμό λαχανικών ή ακόμα και μια μικρή δόση σόγιας. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με βάθος και χαρακτήρα, χωρίς να χρειάζεται υπερβολή σε αλάτι ή άλλα πρόσθετα. Παράλληλα, η σόγια και ο ζωμός προσφέρουν αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη θρεπτική αξία του πιάτου.Φινίρισμα με λεμόνι ή ξίδι
Ένα πιάτο με όσπρια συχνά χρειάζεται λίγη οξύτητα για να ισορροπήσει. Μερικές σταγόνες λεμόνι ή ξίδι στο τέλος του μαγειρέματος μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά. Η γεύση αποκτά ζωντάνια και φρεσκάδα, ενώ παράλληλα η βιταμίνη C από το λεμόνι βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο των φασολιών. Έτσι, το πιάτο γίνεται όχι μόνο πιο απολαυστικό αλλά και πιο ωφέλιμο για την υγεία.

Μπαχαρικά με προσωπικότητα
Για να ξεχωρίσουν πραγματικά οι γίγαντες, προσθέστε μπαχαρικά που δίνουν χαρακτήρα: καπνιστή πάπρικα για βάθος, θυμάρι ή δενδρολίβανο για μεσογειακό άρωμα. Δεν χρειάζονται πολλά, μόνο ένα-δυο καλά επιλεγμένα μπορούν να απογειώσουν τη γεύση. Επιπλέον, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά δεν είναι απλώς αρωματικά: έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Συνταγή για γίγαντες φούρνου με twist
Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα σε μικρά κομμάτια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα τριμμένη
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. σόγια ή ½ κύβος λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το βράδυ σε νερό με μια πρέζα σόδα και την επόμενη ημέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο. Προσθέτουμε ντομάτα, ζωμό/σόγια, μπαχαρικά, μυρωδικά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε με τους γίγαντες, μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο για 1 ώρα, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο νερό.

Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να τραβήξουν τα αρώματα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο