Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα τρόφιμα με τις περισσότερες καρκινογόνες ουσίες

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σεούλ αποκαλύπτει ορισμένα άκρως ενδιαφέρονται στοιχεία όσον αφορά τα τρόφιμα που περιέχουν τις περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Food Science and Biotechnology τον Αύγουστο του 2025.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι πολλές κοινές τροφές, όπως είναι τα έλαια και τα κρέατα, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αρωματικών υδρογονανθράκων, με άκρως καρκινογόνες ενώσεις. Συγκεκριμένα τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις είναι τα εξής:

τρόφιμα καρκινογόνες ουσίες

  • σογιέλαιο
  • κρέας πάπιας
  • λάδι κανόλα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες καρκινογόνες ενώσεις ή αλλιώς PAH όπως αποκαλούνται κάνουν την εμφάνισή τους στα τρόφιμα ως συνέπεια των θερμικών επεξεργασιών στα οποία αυτά υποβάλλονται. Για παράδειγμα, το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια από τις πιο επιβαρυντικές διεργασίες, μαζί με το κάπνισμά τους, το μπάρμπεκιου, ή το τηγάνισμα αν και επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως ο τρόπος μαγειρέματος, αν τα αφήνουμε να στραγγίσουν από λίπος κλπ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο