Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σεπτέμβριος και ελληνικά κρασιά: Τι να προτιμήσετε στην αρχή του φθινοπώρου

Μπορεί το μικρό καλοκαιράκι να συνεχίζεται, αλλά σύντομα θα έρθει η ώρα για τα πρώτα φθινοπωρινά cheers και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών, με τις πρώτες δροσιές και τα φθινοπωρινά προϊόντα να κάνουν την εμφάνισή τους, που σημαίνει ότι είναι η ιδανική στιγμή να ξανασκεφτείτε τον τρόπο που επιλέγετε κρασί και φαγητό, δίνοντας έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες που εκφράζουν έντονα την ελληνική ταυτότητα.

Λευκά κρασιά: Δροσιά και ισορροπία
Το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη αποτελεί must επιλογή, που με υψηλή οξύτητα και μεταλλικό χαρακτήρα, συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά όπως χταπόδι στη σχάρα ή καλαμαράκια με λεμόνι, που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε το φθινόπωρο. Η οξύτητά του, μάλιστα, καθαρίζει τον ουρανίσκο και αναδεικνύει το φαγητό. Δοκιμάστε το Santo Wines Assyrtiko 2023 με τη ζωντάνια, τη μεταλλικότητα και την οξύτητά του. Αν προτιμάτε κάτι πιο απαλό, το Μοσχοφίλερο από την Πελοπόννησο, με αρώματα ανθών και φρουτώδη γεύση, ταιριάζει εξαιρετικά με κοτόπουλο, λευκό κρέας ή λαχανικά στον φούρνο. To Boutari ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Cuvée μας μάγεψε το καλοκαίρι και συνεχίζει, ως η επιλογή που φέρνει φρεσκάδα και ζωντάνια στο τραπέζι σας.

Ερυθρά κρασιά: Θερμότητα και πληθωρικότητα
Ο Σεπτέμβριος ανοίγει την πόρτα δυναμικά στα ερυθρά κρασιά. Το Ξινόμαυρο της Μακεδονίας, με ελαφρύ έως μέτριο σώμα και νότες κόκκινων φρούτων, συνοδεύει ιδανικά μοσχαράκι στιφάδο ή γεμιστά με κιμά και το Ράμνιστα Kir-Yianni 2022 είναι μια καλή επιλογή. Το Αγιωργίτικο της Νεμέας, με μαλακές τανίνες και αρώματα κερασιού, συνδυάζεται υπέροχα με ψητά κρεατικά και φθινοπωρινά ζυμαρικά. Η θερμότητα και η πληθωρικότητα αυτών των κρασιών ταιριάζουν απόλυτα με την αλλαγή της εποχής και το Αγιωργίτικο από το Κτήμα Γαία θα σας ταιριάξει απόλυτα.

Ροζέ κρασιά: Η γέφυρα καλοκαιριού και φθινοπώρου
Τα ροζέ δεν είναι μόνο καλοκαιρινά. Ένα στιβαρό ροζέ από Μοσχοφίλερο ή Ξινόμαυρο προσφέρει φρεσκάδα και φρουτώδη αίσθηση, ταιριάζοντας με σαλάτες εποχής, λαχανικά στον ατμό ή ελαφριά ψάρια. Είναι η γέφυρα που σας επιτρέπει να διατηρήσετε την αίσθηση δροσιάς ενώ μπαίνετε σιγά σιγά σε πιο πλούσιες φθινοπωρινές γεύσεις. Τα Domaine Skouras Άκρες ροζέ 2023 ή Kir-Yianni Αγκαθωτό 2023 έρχονται να «δέσουν» ιδανικά στο φθινοπωρινό σκηνικό. Κι αν θέλετε να «ξεφύγετε» λίγο, δοκιμάστε ροζέ από Ροδίτη και συγκεκριμένα το Ρόδοινον από το Κτήμα Κοντοβράκη, ιδανικό με σαλάτες εποχής, λαχανικά στον ατμό ή ελαφριά ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας.

Γλυκά κρασιά: Η τέλεια συνοδεία για επιδόρπια
Για τα φθινοπωρινά επιδόρπια, όπως τάρτες με μήλα, αχλάδια ή καρύδια, το Μοσχάτο Ρίου και Σάμου είναι ιδανικό. Η φυσική του γλυκύτητα αναδεικνύει τα φρούτα και λειτουργεί εκπληκτικά με πικάντικα τυριά. Ένα γλυκό κρασί μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη και ένα απλό γλυκό, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων.

Αυτός ο μήνας δεν είναι απλώς ένα πέρασμα από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Είναι η αφορμή να ανανεώσετε τη σχέση σας με το κρασί και να δημιουργήσετε αξέχαστες γευστικές εμπειρίες στο τραπέζι σας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο