Φρούτο ή λαχανικό, πείτε την όπως θέλετε, η ντομάτα βρίσκεται στην καλύτερή της φάση τώρα για να την απολαύσουμε φρέσκια και αρωματική –αρκεί να επιλέξουμε σωστά.
Η ντομάτα στην Ελλάδα (και γενικά στη Μεσόγειο) βρίσκεται στην καλύτερη της φάση από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο, αφού τότε έχει προλάβει να ωριμάσει με φυσικό ήλιο, είναι γεμάτη χυμούς, γεύση και άρωμα. Αυτή την εποχή, οι ντομάτες είναι ακόμη γλυκές και ώριμες, ειδικά αν τις πάρετε από λαϊκή ή παραγωγό που κόβει φρέσκο καρπό, ωστόσο δεν είναι όλες οι ντομάτες ίδιες. Σίγουρα έχετε βρεθεί στη θέση να αγοράσετε ντομάτες που δείχνουν όμορφες αλλά, όταν τις κόψετε, αποδεικνύονται άγευστες, άοσμες και υδαρείς, θυμίζοντας πιο πολύ… αγγούρι. Για να απολαμβάνετε πραγματικά τη γεύση τους, λοιπόν, χρειάζεται να ξέρετε πώς να τις ξεχωρίζετε.
Κοιτάξτε το χρώμα
Η ώριμη ντομάτα έχει ζωηρό, βαθύ κόκκινο χρώμα. Αποφύγετε τις πολύ ανοιχτόχρωμες ή εκείνες που έχουν πράσινες περιοχές κοντά στο κοτσάνι, γιατί συχνά είναι άγουρες και άγευστες. Μην ξεχνάτε όμως ότι υπάρχουν και ποικιλίες όπως οι κίτρινες ή οι μαύρες ντομάτες, όπου το «σωστό» χρώμα είναι διαφορετικό – εκεί μετράει η ομοιομορφία.
Νιώστε την υφή
Πιάστε την ντομάτα απαλά. Μία καλή ντομάτα πρέπει να είναι σφιχτή αλλά όχι σκληρή σαν πέτρα. Αν είναι πολύ μαλακή, ίσως έχει αρχίσει να χαλάει. Αν είναι υπερβολικά σκληρή, μάλλον δεν έχει ωριμάσει σωστά και θα λείπει η γλυκιά της γεύση.
Μυρίστε την
Η μυρωδιά είναι από τους πιο αξιόπιστους δείκτες. Πλησιάστε την ντομάτα στη μύτη σας και μυρίστε κοντά στο κοτσάνι. Αν αναδύει εκείνο το χαρακτηριστικό, γλυκό και ελαφρώς γήινο άρωμα της φρέσκιας ντομάτας, τότε έχετε βρει καλή επιλογή. Αν δεν μυρίζει σχεδόν τίποτα, πιθανότατα η γεύση της θα είναι εξίσου αδιάφορη.
Δώστε σημασία στην ποικιλία
Κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Οι βελανίδι (cherry) είναι γλυκές και ιδανικές για σαλάτες, ενώ οι μεγάλες και ζουμερές ταιριάζουν σε σάντουιτς ή γεμιστά. Αν θέλετε ένταση στη γεύση, ψάξτε παραδοσιακές ποικιλίες που είναι πάντα πιο νόστιμες.
Ελέγξτε το κοτσάνι
Αν η ντομάτα πωλείται με το κοτσάνι της, αυτό είναι καλό σημάδι. Το κοτσάνι πρέπει να είναι πράσινο, φρέσκο και να μυρίζει έντονα. Αν είναι ξερό και άοσμο, πιθανότατα η ντομάτα έχει κοπεί εδώ και πολλές μέρες.
Αγοράστε σε μικρές ποσότητες
Οι ντομάτες συνεχίζουν να ωριμάζουν ακόμη και μετά τη συγκομιδή. Αν αγοράσετε πολλές και δεν τις καταναλώσετε σύντομα, υπάρχει κίνδυνος να μαλακώσουν υπερβολικά και να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Προτιμήστε να αγοράζετε μικρές ποσότητες και πιο συχνά.
Προσοχή στην αποθήκευση
Το κάνουμε όλοι για να τις διατηρήσουμε, αλλά θα πρέπει να αντισταθείτε από το να τις βάλετε στο ψυγείο, καθώς το κρύο αλλοιώνει τη γεύση και την υφή τους. Κρατήστε τες σε θερμοκρασία δωματίου, σε καλά αεριζόμενο χώρο, και καταναλώστε τες μέσα σε λίγες μέρες.

Σαλάτα με ντομάτες, φέτα και βασιλικό
Υλικά (για 2 άτομα):
- 3 ώριμες, ζουμερές ντομάτες
- 100 γρ. φέτα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύνετε και κόψτε τις ντομάτες σε χοντρές φέτες. Σπάστε τη φέτα σε κομμάτια και βάλτε την πάνω από τις ντομάτες, περιχύνοντας στη συνέχεια με το ελαιόλαδο. Ρίξτε από πάνω τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Στολίστε με φύλλα βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.