Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πανάκριβος ο cappuccino, τσιμπημένη η μπίρα: Τι δείχνει η νέα μελέτη για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νέα μελέτη κατατάσσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στις λιγότερο προσιτές χώρες στην Ευρώπη για φαγητό. Κι έχει τους λόγους της.

Με τη χωριάτικη να έφτασε τα 9 και 10 ευρώ (στην καλύτερη) σε ταβέρνες και εστιατόρια ανά την επικράτεια φέτος το καλοκαίρι, η… λυπητερή στο τέλος ενός γεύματος έξω σε πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης, είναι σίγουρα συχνό θέμα συζήτησης τελευταία και απο τα λίγα που συμφωνούμε ομόφωνα. Αυτήν ακριβώς την ακρίβεια που ζούμε, έρχεται να επιβεβαιώσει και μια νέα παγκόσμια μελέτη του Chef’s Pencil (διεθνές περιοδικό γαστρονομικού ενδιαφέροντος) που κατέταξε 177 πόλεις σε όλο τον κόσμο, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπίρας σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Τα ευρήματα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά για την Ελλάδα: Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται ανάμεσα στις λιγότερο προσιτές πόλεις της Ευρώπης, με επίπεδα πιο κοντά σε πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας παρά της Δυτικής.

Έξω για φαγητό στην Αθήνα; Κοστίζει όσο… Κίεβο και Μανίλα
Στη Θεσσαλονίκη, ένα γεύμα τριών πιάτων μεσαίας κατηγορίας (27 €ανά άτομο) απορροφά το 2,6% του μέσου μηνιαίου μισθού (1.050 €). Η πόλη βρίσκεται στην 136η θέση παγκοσμίως, δίπλα στο Κισινάου (Μολδαβία) και την Κωνσταντινούπολη (Τουρκία). Η Αθήνα τα πάει ακόμη χειρότερα: ένα αντίστοιχο γεύμα (33 €ανά άτομο) αντιστοιχεί στο 2,9% του μηνιαίου μισθού (1.120 €), τοποθετώντας την πόλη στην 144η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στο Κίεβο (Ουκρανία) και τη Μανίλα (Φιλιππίνες).

Ακόμη και ο αγαπημένος του ελληνικού πληθυσμού cappuccino δεν βγαίνει φθηνά: στην Αθήνα το κόστος του (3,70 €) απορροφά πάνω από το 10% του μηνιαίου μισθού, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως (130η θέση). Και η μπύρα; Η Αθήνα εμφανίζει επίσης ποσοστά που δεν ευνοούν το τσούγκρισμα στην «υγειά μας»: η κατανάλωση 10 μπυρών το μήνα (5,40 € η κάθε μία) αντιστοιχεί σχεδόν στο 2,9% των μισθών, κατατάσσοντας την πόλη στην 160η θέση παγκοσμίως.

Στην αντίπερα όχθη
Στην Ευρώπη, η Ελβετία κυριαρχεί στην κατάταξη: η Βέρνη, η Ζυρίχη και η Γενεύη βρίσκονται ανάμεσα στις πιο προσιτές πόλεις για φαγητό έξω σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Το Παρίσι (14ο παγκοσμίως) και η Πόλη του Λουξεμβούργου (γνωστή για το υψηλό κόστος ζωής αλλά και τους υψηλούς μισθούς) κατατάσσονται επίσης ψηλά, ενώ οι μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όπως η Φρανκφούρτη (24η παγκοσμίως) και το Βερολίνο (33ο), βρίσκονται στο άνω-μεσαίο τμήμα της παγκόσμιας κατάταξης. Εξίσου προσιτό είναι για τους ντόπιους το φαγητό έξω στη Χάγη, την Πράγα, το Γκέτεμποργκ, τη Λυών, το Άμστερνταμ και τη Βαλένθια. Αντίθετα, πολλές πόλεις στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Μιλάνου, της Νάπολης και της Φλωρεντίας μπορούν να βγαίνουν για φαγητό έξω μόλις στο ένα τρίτο έως το μισό της συχνότητας των Ελβετών. Ωστόσο, όσον αφορά τον καφέ, οι Ιταλοί αποδεικνύουν ότι έχουν ισχυρή καφε-κουλτούρα και την κρατούν προσιτή.

Εν τέλει, παρά τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας και την ισχυρή κουλτούρα γύρω από τον καφέ, η μελέτη αναδεικνύει ένα σημαντικό χάσμα προσιτότητας για τους κατοίκους. Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται κοντά στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης, σε επίπεδα αντίστοιχα με πόλεις που έχουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα και για του λόγου το αληθές, βρείτε ολόκληρη τη μελέτη με γραφήματα και την πλήρη κατάταξη των 177 πόλεων εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο