Ο κληρονομικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αναχώρησε από την Πιονγκγιάνγκ με προορισμό το Πεκίνο, προκειμένου να παραστεί στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Τετάρτης στην πλατεία Τιενανμέν, σύμφωνα με διεθνή μέσα.
Πρόκειται για την πρώτη του πολυμερή διεθνή εμφάνιση, καθώς θα βρεθεί στο πλευρό του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ηγετών.
Ο Κιμ επιβιβάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο θωρακισμένο τρένο του, το οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιεί για τις σπάνιες μετακινήσεις του στο εξωτερικό. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα, το ταξίδι θα διαρκέσει έως και 24 ώρες, καθώς η βαριά θωράκιση δεν επιτρέπει υψηλές ταχύτητες. Το τρένο διαθέτει δεκάδες βαγόνια, με αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους φιλοξενίας και εστιατόριο όπου σερβίρονται εκλεκτά κρασιά και θαλασσινά.
Γιατί η παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο θεωρείται ιστορική
Η παρουσία του Κιμ θεωρείται ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1959 που Βορειοκορεάτης ηγέτης συμμετέχει σε κινεζική στρατιωτική παρέλαση. Στην τελετή θα παραστούν συνολικά 27 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι ηγέτες του Ιράν, της Κούβας και της Μιανμάρ. Στην παρέλαση του 2015 η Πιονγκγιάνγκ είχε στείλει απλώς τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο Τσόε Ριονγκ-Χάε.
Ο Κιμ, που σπάνια ταξιδεύει εκτός χώρας, έχει περιορίσει τα τελευταία χρόνια τις διεθνείς του επαφές κυρίως στον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε δύο φορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τελευταία του εμφάνιση στο Πεκίνο ήταν το 2019, σε εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κίνας–Βόρειας Κορέας.