Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

24ωρη απεργία γιατρών και νοσηλευτών: «Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του»

Συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσαν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το νέο εργασιακό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται «έκτρωμα», καθώς – όπως τονίζει – «επιτρέπει την 13ωρη εργασία και σφραγίζει τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια».

Το στίγμα της ΟΕΝΓΕ
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι οι υπερωρίες και οι εφημερίες δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στα νοσοκομεία, υποκαθιστώντας τις μόνιμες προσλήψεις. «Είναι μηχανισμός κάλυψης χρόνιων ελλείψεων», σημειώνουν.

ΠΟΕΔΗΝ: «Το ΕΣΥ καταρρέει»
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υπογραμμίζει ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας «βρίσκεται στα όρια των αντοχών του» λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

«Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, το προσωπικό εξαντλείται προσπαθώντας να κρατήσει όρθιο το σύστημα, ενώ οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις προσλήψεις» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από 1/1/2023 έως σήμερα τα νοσοκομεία μετρούν περίπου 3.000 λιγότερους εργαζόμενους, καθώς οι νέες τοποθετήσεις δεν καλύπτουν τις μαζικές αποχωρήσεις.

Το αίτημα
Οι υγειονομικοί ζητούν:

άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου,
μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,
βελτίωση των συνθηκών εργασίας ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της «εργασιακής εξάντλησης».

Η αυριανή απεργία αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές ανατροπές στη λειτουργία των νοσοκομείων, με το βάρος να πέφτει στα εφημερεύοντα τμήματα και τις επείγουσες περιπτώσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο