Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Ρωσία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη κατά των Βασανιστηρίων

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποχωρήσει επίσημα από τη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Politico.

Το διάταγμα, το οποίο υπογράφεται από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν και φέρει ημερομηνία 23 Αυγούστου, προτείνει να υποβληθεί η αποχώρηση από τη σύμβαση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να την καταθέσει στη Δούμα, τη ρωσική Κάτω Βουλή. Προς το παρόν, δεν έχει οριστεί επίσημη ημερομηνία εξόδου.

Η αποχώρηση της Ρωσίας θεωρείται σε μεγάλο βαθμό συμβολική, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η οποία επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το Κρεμλίνο έχει κάνει χρήση βασανιστηρίων για να διατηρήσει τον έλεγχο και να καταπνίξει τη διαφωνία στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ανώτατο θεσμό προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειροέναν μήνα μετά την έναρξη της πλήρους στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία, πριν από περισσότερα από τρία χρόνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει βασανιστήρια κατά πολιτικών κρατουμένων, όπως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε το 2024 σε ποινική αποικία εντός του Αρκτικού ΚύκλουΘύματα βασανιστηρίων έχουν υπάρξει επίσης και Ουκρανοί αιχμάλωτοι.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, η οποία υιοθετήθηκε το 1987, αποτελεί μία από τις πλέον θεμελιώδεις συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνθήκη αυτή επιτρέπει στα μέλη της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων να επιθεωρούν εγκαταστάσεις κράτησης στις χώρες-μέλη, εστιάζοντας στην υπερπλήρωση των φυλακών και στη βελτίωση των συνθηκών για τους κρατούμενους.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο