Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Απιαστο» όνειρο για τον Έλληνα η κατανάλωση βόειου κρέατος

Ένα αληθινό δράμα έχει γίνει για τους Έλληνες καταναλωτές η βρώση βόειου κρέατος καθώς η τιμή του έχει «εκτοξευτεί».

Βέβαια αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες απλά στην Ελλάδα φαίνεται περισσότερο καθώς οι μισθοί είναι για γέλια.

Το περιβόητο «Νew York Steak», η φημισμένη μπριζόλα των Αμερικανών, κατατάσσεται πλέον στα είδη πολυτελείας.

Ποτέ άλλοτε το βόειο κρέας δεν ήταν τόσο ακριβό. Στην Αμερική, οι λιανικές τιμές του βόειου κρέατος με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, έχουν αυξηθεί στο ρεκόρ των 6,10 δολαρίων ανά λίβρα. Δηλαδή 10 ευρώ το κιλό.

Τα τελευταία 3 χρόνια, οι τιμές του βόειου κρέατος αυξήθηκαν κατά περισσότερο από +50%, λόγω σοβαρής έλλειψης βοοειδών.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν μειώσει τα κοπάδια λόγω των υψηλών επιτοκίων, των ακριβών ζωοτροφών και της επίμονης ξηρασίας.

Από την 1η Ιουλίου, το απόθεμα βοοειδών και μοσχαριών των ΗΠΑ ανερχόταν σε 94,2 εκατομμύρια.

Αυτή είναι η χαμηλότερη ποσότητα, στα μέσα του έτους, από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, το 1973, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας. Υπάρχει μια υποψία ολιγοπωλίου στην Αμερικανική οικονομία.

Τέσσερις μόνο εταιρείες ελέγχουν πλέον το 85% της επεξεργασίας.

Οι συσκευαστές επηρεάζουν το 62% της τελικής τιμής, έναντι μόλις 36% τη δεκαετία του ’80, Οι κτηνοτρόφοι φτωχαίνουν με χαμηλές αμοιβές—και οι καταναλωτές υποφέρουν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Εδώ στην Ελλάδα; Απλώς δεν τρώνε βόειο κρέας και το έχουν «ρίξει» μαζικά στα… κοτόπουλα (το οποίο και αυτό έχει ακριβύνει αισθητά).

Γιατί εδώ δεν υπάρχει ουσιαστική παραγωγή και οι εισαγωγές βόειου κρέατος έχουν γίνει πολύ ακριβές.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο