Στα ανοιχτά του Αιγαίου Πελάγους με χτύπησε… κεραυνός, αγαπητοί αναγνώστες, παρόλο τον καύσωνα. Καθώς απολάμβανα τις διακοπές μου στο ιστιοπλοϊκό φίλου, εξωχώριου επιχειρηματία, δέχθηκα κλήση από άγνωστο νούμερο.
Μόλις σήκωσα το τηλέφωνο και άκουσα το χαρακτηριστικό «hello», κατάλαβα πως ήταν ένας παλιόφιλος από την Ουάσινγκτον, με βαθιά γνώση των ελληνικών θεμάτων.
Αφού ανταλλάξαμε κάποιες τυπικές κουβέντες, μπήκε κατευθείαν στο «ψητό»: με ρώτησε ποια είναι η Μαρία Καρυστιανού και αν έχει κάποιο… πολιτικό ρόλο.
Αφού του εξήγησα την ιστορία του εγκλήματος των Τεμπών (την οποία υποψιάζομαι ότι γνώριζε πολύ καλά), μου απάντησε πως το θέμα έχει φτάσει στα αυτιά της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία, ως μητέρα, έχει συγκλονιστεί από την υπόθεση.
Όπως μου είπε, «κυκλοφορεί» ευρέως στην Ουάσινγκτον η επιθυμία της νέας πρέσβεως των ΗΠΑ να συναντήσει την Καρυστιανού με το που πατήσει το πόδι της στην Αθήνα, ενώ κάποιες πληροφορίες τη θέλουν να σχεδιάζει να την προσκαλέσει στην τελετή παραλαβής των διαπιστευτηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με άλλους γονείς θυμάτων των Τεμπών!
Όπως έμαθα σε ύστερο χρόνο, πολλοί ελληνοαμερικανικοί παράγοντες βλέπουν στο πρόσωπο της Καρυστιανού ένα σύμβολο κατά της διαφθοράς που μαστίζει το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του.
Μάλιστα, το ελληνοαμερικανικό λόμπι είχε προσκαλέσει τη Καρυστιανού στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, πρόσκληση που τελικά αποσύρθηκε μετά από κυβερνητική παρέμβαση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ένας από τους ισχυρότερους – αν όχι ο ισχυρότερος – Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, θεωρείται ο «μέντορας» της Γκίλοφιλ.
Αν αυτή η αμερικανική «συμπάθεια» για την Καρυστιανού θα μετατραπεί σε στήριξη δυνητικού πολιτικού εγχειρήματος, απομένει να φανεί.