Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το ΓΕΜΗ εξαφάνισε τον Μητσοτάκη από την Iven!

Αδιανόητα πράγματα: Το όνομά του αφαιρέθηκε και δεν συνδέεται πια με τη θυγατρική της Εθνικής και τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις επί θητείας του ως προέδρου και τη χρεοκοπία

Από τους Μαρία Παναγιώτου, Βασίλη Γαλούπη

Εξαφανισμένα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εμπλοκή του στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Ιven Καινοτόμες Επιχειρήσεις Α.Ε., που υπό την ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού χρεοκόπησε, βεβαρημένη από παράνομες επιδοτήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η «ουρά» της χθεσινής αποκάλυψης της «δημοκρατίας» για την απάτη εις βάρος της Ε.Ε. από την εταιρία Iven το 2001-2003 «με λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ», κι όλα αυτά με πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο τον τότε νεαρό Μητσοτάκη, αποκτά μεγαλύτερη διάσταση από τους χειρισμούς του ΓΕΜΗ. Στην επίσημη σελίδα του υπάρχουν οι «σφραγίδες» του υπουργείου Ανάπτυξης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Στο εθνικό μητρώο περιλαμβάνεται η εμπορική δραστηριότητα για κάθε εταιρία της χώρας, τα βιβλία εταιριών που τηρούνταν στα Πρωτοδικεία, το Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών (ΜΑΕ) στις Περιφερειακές Ενότητες, το Μητρώο των Αστικών Συνεταιρισμών στα Ειρηνοδικεία κ.ά.

Θα περίμενε κανείς πως θα υπήρχε και το προφίλ της Iven, την οποία υπό τις οδηγίες του οδήγησε στο λουκέτο και στη χρεοκοπία ο Μητσοτάκης. Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας επί διοικητή Καρατζά και ύστερα από διαταγή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έπειτα από τηλεφώνημα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μπει «φυτευτός» στο πόστο.

Η εκκαθάριση της εταιρίας ολοκληρώθηκε χρόνια μετά το σκάνδαλο, το 2019, παραμονές ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως, λείπουν σημαντικά στοιχεία από το ΓΕΜΗ. Το ερώτημα είναι γιατί και αν παρενέβη κάποιο αόρατο «χέρι» ώστε να «σβήσει» από την ιστορία και από τις αναζητήσεις η εμπλοκή του Μητσοτάκη… Σαν να θέλουν κάποιοι -άραγε, ποιοι;- να εξαφανιστεί το παρελθόν…

Όπως παρουσιάζουμε σήμερα, στα επίσημα αναρτηθέντα στοιχεία του ΓΕΜΗ το όνομα του Μητσοτάκη δεν υπάρχει πια! Σαν να μην ήταν ποτέ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Iven των παράνομων επιδοτήσεων και του φαλιμέντου. Στο όνομα του προέδρου βγαίνει ένα ακατάληπτο «Nolastname» και «Nofirstname», δηλαδή χωρίς επώνυμο και χωρίς όνομα, όταν κάποιος αναζητά όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που πέρασαν από την εταιρία, τα οποία αναγράφονται σε άλλες, αντίστοιχες περιπτώσεις εταιριών, ακόμη κι αν αυτές έχουν εκκαθαριστεί και διαγραφεί.

Η εταιρία διεγράφη τελικά το 2019 από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Επίσης, έχουν αφαιρεθεί όλοι οι ισολογισμοί και κάθε στοιχείο πριν εκκινήσει η εκκαθάριση της εταιρίας! Επίσης, αυτό δεν γίνεται σε άλλες περιπτώσεις εταιριών. Συνέβη, όμως, στην περίπτωση εμπλοκής του Μητσοτάκη.

Θυμίζουμε ότι η δράση της Iven με τις παράνομες επιδοτήσεις τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώθηκε την περίοδο 2001-2003. Γι’ αυτό και το 2009 ο Μητσοτάκης παραπέμφθηκε για άρση της ασυλίας του στη Βουλή, όμως τελικά οι βουλευτές δεν τον έστειλαν στη Δικαιοσύνη για την απάτη της Iven.

Το ΓΕΜΗ εξαφάνισε το όνομα του πρωθυπουργού από την εταιρία Iven με τις απάτες στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ 
Το ΦΕΚ Αυγούστου 2001 με τον Μητσοτάκη στο Δ.Σ. της «αμαρτωλής» Iven
Η παραίτηση Μητσοτάκη στο ΦΕΚ Μαΐου 2003 

Το αποκρύπτει επιμελώς

Την αλήθεια για τον ρόλο Μητσοτάκη στην Iven αποκρύπτει επιμελώς το ΓΕΜΗ από τα… αδιάκριτα μάτια ιντερνετικών επισκεπτών, αλλά όχι -ύστερα από πιο κοπιαστικές αναζητήσεις, βέβαια- και η Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στις 29 Αυγούστου 2001 υπάρχει ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο ο Μητσοτάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά ως μέλος του Δ.Σ. της Iven. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα διοικήσει την εταιρία μέχρι την τακτική γενική συνέλευση που θα συνέλθει για να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της πρώτης εταιρικής χρήσης, ήτοι μέχρι την 30/6/2023, θα αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη: Κυριάκος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, γεννημένος στην Αθήνα το έτος 1968, κάτοικος Αθηνών… κ.λπ.»

Το επώνυμο «Μητσοτάκης» υπάρχει και σε ΦΕΚ της 31ης Δεκεμβρίου 2003 για την εκλογή από τη γενική συνέλευση της Iven του νέου Δ.Σ. της εταιρίας. Πρόεδρος είναι ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όταν πλέον η Iven πιάστηκε με τη… γίδα στην πλάτη για τις παράνομες επιδοτήσεις και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη χρεοκοπία της, ο Μητσοτάκης παραιτήθηκε για να ακολουθήσει τη βουλευτική καριέρα. Στις 14 Μαΐου 2003 υπάρχει στο ΦΕΚ για την Iven η εξής δημοσίευση: «Την 7/5/2003 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών το από 4/4/2003 πρακτικό του Δ.Σ. της Α.Ε. με την επωνυμία Iven A.E., με το οποίο το Δ.Σ. της εταιρίας έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. Κ. Μητσοτάκη και εξέλεξε ως πρόεδρο του Δ.Σ. τον Λεωνίδα Τσιμπούρη του Κωνσταντίνου και της Ισμήνης, κάτοικο Αθηνών (…). Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα ότι η εταιρία θα εκπροσωπείται σε όλες τις σχέσεις και συναλλαγές από κοινού από τον πρόεδρο αυτής Λεωνίδα Τσιμπούρη και από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Θωμά Σκαπέρδα».

Όλα αυτά υπάρχουν μεν στα ψιλά γράμματα των ΦΕΚ, αλλά όχι στις σαφώς πιο έντονες κι ευδιάκριτες αναφορές του ΓΕΜΗ. Το ερώτημα επαναλαμβάνεται: ποιος έχει αφαιρέσει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συγκεκριμένη εταιρία και ποιος «αποσυνδέει» την τότε θητεία του με την Iven του σκανδάλου των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων;

Η απόδειξη της απάτης 

Η απόδειξη της απάτης από την Iven, που «έτρεχε» τον Μητσοτάκη μέχρι το 2009, όταν τον «ξέπλυνε» η Βουλή

Στη σελίδα 47 της «Μελέτης Αποτίμησης Δράσεων ΕΤΑΚ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας αποκαλύπτεται και επίσημα η απάτη της Iven επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μελέτη, που περιλαμβάνει και τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2015 για τις δράσεις «ΕΛΕΥΘΩ» και «ΤΕΧΝΟΚΥΨΕΛΩΝ». Όπως αναφέρεται, «στην παρούσα μελέτη εξετάζονται οι Δράσεις ΕΛΕΥΘΩ & ΤΕΧΝΟΚΥΨΕΛΕΣ (Β. ΑΙΓΑΙΟΥ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” του 3ου ΚΠΣ, που είχαν ως σκοπό τη δημιουργία και υποστήριξη των θερμοκοιτίδων σε όλη την Ελλάδα. Βάσει των πληροφοριών που παρέχονται στη βάση δεδομένων της ΓΓΕΤ, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις κυρίως στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, και της Τεχνοκυψέλης στο Βόρειο Αιγαίο».

Στους πίνακες χρηματοδότησης των «Επιχειρηματικών Θερμοκοιτίδων» για το «ΕΛΕΥΘΩ» δεσπόζει πρώτη πρώτη η απάτη της Iven: «ΕΛΕΥΘΩ – ΙVΕΝ SA – ΑΤΤΙΚΗ – Απεντάχθηκε κι επιστράφηκε η επιχορήγηση λόγω στοιχείων απάτης».

Σε άλλη σελίδα σημειώνεται πως «σύμφωνα με το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, οι Θερμοκοιτίδες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο των δύο δράσεων είναι οι IVEN, I4G κ.ά.»

Θυμίζουμε ότι, όπως γράψαμε χθες, στις 13 Οκτωβρίου 2008 τα «Νέα» είχαν δημοσιεύσει θέμα με τίτλο «Ανοιχτοί λογαριασμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Δικαιοσύνη». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Δικαιοσύνη έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του τότε νεόκοπου βουλευτή «για υπόθεση απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ποινική εμπλοκή του Μητσοτάκη αποκάλυψε στις 12 Οκτωβρίου το «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία που έδειξαν απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδέεται με λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις την περίοδο 2001-2003 στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ από μη νόμιμους χειρισμούς και ενέργειες της εταιρίας Ιven Α.Ε., στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος».

Εκείνο το δημοσίευμα των «Νέων» έδινε κι άλλες λεπτομέρειες, όπως τον λόγο που η εταιρία «φαλίρισε» επί διοίκησης Μητσοτάκη και πώς η Εθνική Τράπεζα επέστρεψε την κοινοτική επιδότηση της θυγατρικής της επί Κυριάκου: «Η υπόθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, έφθασε στη Δικαιοσύνη επί των ημερών της Ν.Δ. “Για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, μετά τις εκλογές του 2004, αμφισβήτησαν την όλη επιχειρηματική λογική της Ιven, με το επιχείρημα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στήριζε δεν ήταν καινοτόμες. Η τελική κατάληξη της υπόθεσης ήταν να τεθεί σε εκκαθάριση η επιχείρηση, και η Εθνική Τράπεζα να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο όλη την κοινοτική επιδότηση που είχε λάβει. Κάποιοι έκριναν απαραίτητο να στείλουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών” αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Κ. Μητσοτάκης».

Στην «Καθημερινή», στις 14 Οκτωβρίου 2008, διαβάζαμε πως «στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη βρίσκεται η δικογραφία για την υπόθεση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο νυν βουλευτής της Ν.Δ. διετέλεσε από το 2000-2003 πρόεδρος του Δ.Σ. της Iven, με αντικείμενο κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΩ)».

«Κατά πληροφορίες» αναφέρει ακόμα η «Καθημερινή» «ο βουλευτής κατηγορείται για πράξεις που σχετίζονται με απάτη εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., καθώς ως πρόεδρος της εταιρίας φέρεται ότι προχώρησε σε λανθασμένες και παράνομες επιδοτήσεις εταιριών που δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ».

Στις 14 Ιανουαρίου 2009 συζητήθηκε στη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας του Μητσοτάκη. Τελικά απορρίφθηκε με 203 ψήφους κατά, 2 υπέρ και 10 «παρών».

Σύμφωνα με τους εκκαθαριστές, το έλλειμμα που εμφάνισε έφτανε τα 2.500.000 ευρώ 

Η εκκαθάριση της Iven ολοκληρώθηκε το… 2019, παραμονές εκλογής του Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας

Έπρεπε να φτάσουμε στον Απρίλιο του 2019, δύο μήνες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του φιάσκου με τις απάτες της Iven και να μπει ταφόπλακα στο «κανόνι».

Τον Απρίλιο του 2019 οι εκκαθαριστές γνωστοποιούν επίσημα πως ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της εταιρίας, η οποία τέθηκε σε αυτό το καθεστώς τον Ιούνιο του 2005: «Οι εκκαθαριστές: Η εταιρία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης με ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης την 7η Ιουνίου 2005. Οι οικονομικές καταστάσεις της 19/4/2019 αποτελούν τις οικονομικές καταστάσεις λήξης της περιόδου εκκαθάρισης, σύμφωνα με την από 12/4/2019 απόφαση των εκκαθαριστών. Η περίοδος εκκαθάρισης είχε διάρκεια από 7/6/2005 μέχρι την 19/4/2019. Η NBG Greek Fund Limited είναι ο κατά 99,99% μέτοχος της εταιρίας. Το καταβληθέν μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 4.400.001 ευρώ. Την ημερομηνία λήξης της εκκαθάρισης 19/4/2019. το έλλειμμα εκκαθάρισης της εταιρίας ανήλθε σε 2.530.273 ευρώ. Το ποσό που θα επιστραφεί στους μετόχους ανέρχεται σε 1.869.728 ευρώ, μείον έξοδα, άνω του ποσού των 5.000 ευρώ, που ενδεχόμενα θα προκύψουν κατά τη διεκπεραίωση των διαδικασιών της λύσης της εταιρίας».

Στη συνέχεια τονίζεται από τους εκκαθαριστές πως «η εταιρία θεωρείται περαιωθείσα κατά την 19/4/2019 και δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες και υποχρεώσεις της εταιρίας προς τρίτους».

Τα ονόματα των εκκαθαριστών που υπογράφουν είναι Πέτρος Δασκαλέας και Αθανάσιος Τσουραπάς.

Όλος ο μηχανισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε επιμελώς να μη βρει χώρο στην επικαιρότητα αυτή η σκανδαλώδης υπόθεση από το 2009 και μετά, όταν έγινε η διαδικασία άρσης βουλευτικής ασυλίας από τη Βουλή. Έκτοτε δεν αναφέρθηκε ποτέ κανείς στην Iven. Σιγά σιγά, το ρουσφέτι να τοποθετηθεί από το πουθενά πρόεδρος, το 2001, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η απάτη με τα ευρωπαϊκά κονδύλια τύπου «Φραπέ» – ΟΠΕΚΕΠΕ και η χρεοκοπία ξεχάστηκαν.

Μέχρι τώρα, που η «δημοκρατία» ξεδίπλωσε χθες και σήμερα όλο το κρυμμένο σκηνικό του παλαιότερου, αλλά τόσο επίκαιρου σκανδάλου. Με το ΓΕΜΗ να χρωστά εξηγήσεις για τον λόγο που αποκρύβει το όνομα του πρωθυπουργού από την υπόθεση Iven…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο