Γι αυτό και ο Νικήτας Κακλαμάνης κάλυψε -λίγες ημέρες αργότερα- τα νώτα του ανακοινώνοντας ότι αν χρειαστεί θα κρατήσει ανοικτή τη Βουλή για να μην τεθεί από οποιονδήποτε θέμα παραγραφής “μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου”…
Μόλις χθες (τρομερά ανακλαστικά, ε;) το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς δηλώνοντας: «Ξέρετε, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει στείλει διαβιβαστικό “κατεπειγόντως” γιατί στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει παραγραφή ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Μάκη Βορίδη».
Γιατί 6 Οκτωβρίου; Σύμφωνα με το Σύνταγμα “η Ολομέλεια της Βουλής συνέρχεται σε τακτική Σύνοδο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους”. Την ημέρα εκείνη εκπνέει δηλαδή η δεύτερη σύνοδος που αποτελεί και την κόκκινη γραμμή της παραγραφής…
Η Λάουρα Κοβέσι είναι επομένως εκείνη που έθεσε επισήμως το ζήτημα. Κι αυτό έγινε για πρώτη φορά…
Σε τι οφείλεται η θολούρα γύρω από το άρθρο 86 του Συντάγματος. Όντως κατά την τελευταία αναθεώρηση απαλείφθηκε η αποσβεστική προθεσμία για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά ο απαιτούμενος εφαρμοστικός νόμος δεν είχε εκδοθεί (σκόπιμα κατά πολλούς) μέχρι πρόσφατα…
Ένα θέμα που γεννάται τώρα είναι εάν και πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην εξέλιξη αυτή. Θα σιωπήσει ή θα εκφράσει την ενόχλησή της για την κυβερνητική μεθόδευση να παρακαμφθεί το ορόσημο της 6ης Οκτωβρίου;
Υπάρχουν στο μεταξύ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στο Λουξεμβούργο, εξετάζουν τις δυνατότητες να προχωρήσουν απευθείας πλέον σε διώξεις…
Το σίγουρο είναι το εξής: Το άρθρο 17 της οδηγίας 2017/1939 -σχετικά με τις αρμοδιότητές της -αναφέρει ρητά ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασκεί δίωξη, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του προσώπου, εφόσον η πράξη προσβάλλει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ»….
Και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει διατυπωθεί κατά πληροφορίες, ως δεύτερη σκέψη, η πρόταση να μη συμμετάσχει η αντιπολίτευση στην εξεταστική-παρωδία της ΝΔ. Θα επικρατήσει;