Μέσα στις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη ρύθμιση που αφορά τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Η ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα μετατροπής αυτών των δανείων σε ευρώ, με «κούρεμα» της οφειλής από 10% έως 25%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και με χαμηλό επιτόκιο, μεταξύ 2,3% και 2,9%.Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών παραμένουν ενεργά στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 18.000 δανειολήπτες.
Το δημοσιονομικό βάρος για τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Αν στη ρύθμιση προστεθούν και τα δάνεια που βρίσκονται στα χέρια των servicers, τότε μιλάμε για 750 εκατ. ευρώ.
Και η στήλη ρωτάει:
Ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα;
Θα τα απορροφήσουν οι τράπεζες και οι servicers ή τελικά θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι;
Αυτό είναι κάτι που οφείλει να ξεκαθαρίσει ο κ. Πιερρακάκης.
Διότι, πολύ απλά, δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες φορολογούμενοι να επωμιστούν το κόστος επειδή κάποιοι, στα χρόνια της κρίσης, επέλεξαν εν γνώσει τους να πάρουν ένα σημαντικό ρίσκο.
Συγκεκριμένα, μεταξύ 2005 και 2010, περίπου 55.000 Έλληνες δανειολήπτες έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο (CHF), καθώς τότε η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού ήταν ευνοϊκή (1 ευρώ = 1,67 CHF) και τα επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα των δανείων σε ευρώ.
Όμως τα επόμενα χρόνια η ισοτιμία άλλαξε δραματικά (σήμερα 1 ευρώ = 0,93 CHF), οδηγώντας σε τεράστια αύξηση της οφειλής σε ευρώ:
Δάνειο 100.000 CHF που αρχικά αντιστοιχούσε σε περίπου 60.000 ευρώ, σήμερα κοστίζει σχεδόν 107.000 ευρώ, αύξηση δηλαδή σχεδόν 70%!
Η στήλη στηρίζει την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και πράγματι, το ιδανικό θα ήταν αυτά τα δάνεια να μετατραπούν σε ευρώ και να «κουρευτούν», χωρίς όμως να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Άλλωστε ακόμα και με το κούρεμα οι τράπεζες είναι σημαντικά κερδισμένες.