Την προηγούμενη Παρασκευή o Μάκης Βορίδης βρέθηκε στη Βουλή προκειμένου να πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κρήτη με την τρίμηνη αναστολή ασύλου. Λίγο πριν ξεκινήσει στους διαδρόμους της Βουλής είχε αρκετά «πηγαδάκια» με βουλευτές αλλά και δημοσιογράφους.
Το ενδιαφέρον σε αυτή την εικόνα ήταν οι αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών όταν τον έβλεπαν καθώς οι περισσότεροι του φώναζαν «Μάκη πες μας τι θες να κάνουμε για σένα, Μάκη δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε προανακριτική».
Ο κ. Βορίδης στους περισσότερους χαμογελούσε με νόημα ενώ όσοι το ρωτούσαν τι θα κάνει ή τι θέλει ο ίδιος απαντούσε με το σιβυλλικό «περιμένω την απόφαση και την στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Οι αντιδράσεις αυτές των βουλευτών είναι σε γνώση του μεγάρου Μαξίμου που ξέρει ότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν δέχεται ότι ο κ. Βορίδης μπορεί να κατηγορηθεί για κακούργημα και δεν δέχεται επίσης ότι μπορεί να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή.
Γι’ αυτό φεύγει από το κάδρο η επιλογή η κυβέρνηση να στηρίξει την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ως προς αυτή την επιλογή υπάρχει η εισήγηση η κυβέρνηση να μην κάνει κάτι άλλο, παρά να καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και το θέμα των συζητήσεων περί προανακριτικής να κλείσει εκεί.
Η συζήτηση που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες αφορούσε την κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει η ίδια δική της προανακριτική επιτροπή με μοναδικό αδίκημα προς διερεύνηση την παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.
Μπλόκο στο μοντέλο Τριαντόπουλου
Αλλά και αυτή η επιλογή όμως έχει δύο κινδύνους. Ο πρώτος είναι ότι τόσο Μάκης Βορίδης όσο και ο Λευτέρης Αυγενάκης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να ισχύσει στην περίπτωση τους το μοντέλο Τριαντόπουλου.
Μάλιστα ο κ. Βορίδης δηλώνει σε συνομιλητές του ότι ο ίδιος διαφωνούσε με το συγκεκριμένο μοντέλο και όταν η Νέα Δημοκρατία το επέλεξε τόσο για τον κ. Τριαντόπουλο, όσο και για τον Κώστα Καραμανλή.
Ο δεύτερος κίνδυνος που είναι ορατός και αφορά τη στάση που θα κρατήσει μεγάλη μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας στην πρόταση της κυβέρνησης. Δηλαδή πολλοί βουλευτές έχουν αποφασίσει να μην υπερψηφίσουν την παραπομπή των δύο πρώην υπουργών ακόμα και για πλημμέλημα, έστω κι αν η πρόταση προέρχεται από την κυβέρνηση.
«Δεν γίνεται χωρίς στοιχεία να παραπέμπουμε στην προανακριτική ανθρώπους απλά για να κάνουμε το χατίρι της αντιπολίτευσης» λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.
Άλλωστε τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Αυγενάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση προανακριτικής στις ομιλίες τους θα ζητήσουν από τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν την παραπομπή τους.
Φόβος για γαλάζιο αντάρτικο
Όλη αυτή η εικόνα προβληματίζει το μέγαρο Μαξίμου καθώς γίνεται κατανοητό ότι αν μία πρόταση προανακριτικής επιτροπής που καταθέσει ίδια η κυβέρνηση καταψηφιστεί από τους βουλευτές της το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο και το πολιτικό πρόβλημα που θα προκληθεί επίσης.
Η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει και εφεδρείες καθώς την πρόταση της θα ψηφίσουν μόνο οι γαλάζιοι βουλευτές και αρκούν μόνο πέντε διαρροές για να μην περάσει. Το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά πως ήδη οι βουλευτές που σκέφτονται να καταψηφίσουν είναι πολύ περισσότεροι από πέντε.
Έτσι τις τελευταίες ώρες επιστρέφει στο τραπέζι της συζήτησης η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία θα επεκταθεί και στον έλεγχο των περιόδων τόσο του ΣυΡιζΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αναδειχθεί το διαχρονικό πρόβλημα και στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στην αξιοποίηση των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων.
Βέβαια πολλοί προβληματίζονται για το γεγονός ότι μια τέτοια εξεταστική μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες και επειδή θα μεταδίδεται απευθείας από το κανάλι της Βουλής να δώσει την αφορμή στην αντιπολίτευση για να εξαπολύει ένα καθημερινό κατηγορητήριο κατά της κυβέρνησης σε απευθείας μετάδοση.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη πως μέσα από τη διαχρονική έρευνα αξιοποίησης των κοινοτικών επιδοτήσεων θα φανούν οι μεγάλες ευθύνες που είχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κυρίως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αναδειχθούν τα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε το ελληνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια για κατασπατάληση κοινοτικών χρημάτων.
Συμφωνεί με εξεταστική ο Βορίδης
Ο κ. Βορίδης σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται αρνητικός σε ένα σενάριο εξεταστικής επιτροπής καθώς και ο ίδιος πιστεύει ότι μέσα από μια σοβαρή διαδικασία λειτουργίας της εξεταστικής θα φανούν οι τεράστιες ευθύνες που έχουν για το θέμα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια όπως το ΠΑΣΟΚ.
Μία πρόταση για εξεταστική θα πάρει ψήφους περισσότερες από αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Ελληνική Λύση την έχουν ζητήσει το προηγούμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς αυτή τη βδομάδα αναμένεται και η κατάθεση της πρότασης προανακριτικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη πάντως εάν απορριφθεί η προανακριτική του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δεν καταθέσει δική της πρόταση το θέμα της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών από τη βουλή κλείνει οριστικά.