Ο πλανήτης Αφροδίτη είναι σαν το χειρότερο δίδυμο της Γης με περίπου το ίδιο μέγεθος αλλά με ένα παχύ στρώμα όξινων νεφών πάνω από μια συντριπτική ατμόσφαιρα. Νέες παρατηρήσεις μπορεί τελικά να έχουν καλύψει το κενό γνώσης για τον πλανήτη αυτό, χάρη στους μετεωρολογικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και οι οποίοι έπιασαν τυχαία μια φευγαλέα εικόνα της Αφροδίτης.
Πιο συγκεκριμένα οι δορυφόροι Himawari-8 και -9, που εκτοξεύτηκαν το 2014 και το 2016, είναι ιαπωνικοί μετεωρολογικοί δορυφόροι και σχεδιάστηκαν για να μελετούν τα παγκόσμια ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Ακόμη διαθέτουν έναν συγκεκριμένο τύπο οργάνου: τους πολυφασματικούς προηγμένους απεικονιστές Himawari (AHI). Αυτή η συσκευή μπορεί, όταν η ευθυγράμμιση είναι σωστή, να απαθανατίσει την Αφροδίτη ακριβώς στην άκρη της Γης. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, με επικεφαλής τον ερευνητή Gaku Nishiyama, συνειδητοποίησε ότι το όργανο θα μπορούσε να μετρήσει τη διακύμανση της θερμοκρασίας πάνω από τα νέφη της Αφροδίτης. Συνέλεξαν δεδομένα από το 2015 έως το 2025, παρέχοντας κρίσιμη παρακολούθηση του κοντινού βραχώδους πλανήτη.

“Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι γνωστό ότι παρουσιάζει ετήσιες διακυμάνσεις στην ανακλαστικότητα και την ταχύτητα του ανέμου. Ωστόσο, καμία πλανητική αποστολή δεν έχει επιτύχει συνεχή παρατήρηση για περισσότερο από 10 χρόνια λόγω της διάρκειας ζωής της αποστολής της”, δήλωσε ο Νισιγιάμα. Η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει συνολικά 437 περιστατικά ευθυγράμμισης και μπόρεσε να δείξει ότι οι θερμοκρασίες πράγματι άλλαξαν κατά τη διάρκεια των 10 ετών. Τέτοιες μέθοδοι θα είναι πολύ χρήσιμες για τη συνεχή παρακολούθηση της Αφροδίτης πριν φτάσουν εκεί μελλοντικές αποστολές. Ωστόσο ενώ η ευρωπαϊκή αποστολή EnVision στην Αφροδίτη είναι ακόμη προγραμματισμένη για την επόμενη δεκαετία, οι δύο αποστολές της NASA στην Αφροδίτη βρίσκονται σε κίνδυνο μετά τις περικοπές της κυβέρνησης Τραμπ.
Ακόμη η ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τυχαίες φωτοβόμβες σε μετεωρολογικούς δορυφόρους για να μελετήσει άλλους κόσμους του Ηλιακού Συστήματος. Το πλεονέκτημα των τροχιακών παρατηρήσεων είναι η έλλειψη ατμόσφαιρας, η οποία επηρεάζει ό,τι μπορούμε να κάνουμε από το έδαφος. Σύμφωνα με τους ερευνητές η καινοτόμος προσέγγισή σε αυτή τη μελέτη ανοίγει έναν νέο δρόμο για τη μακροπρόθεσμη και πολυζωνική παρακολούθηση των σωμάτων του ηλιακού συστήματος.