Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο νεποτισμός ως εθνική μάστιγα

Η παρακμή του συστήματος εξουσίας στην Ελλάδα δεν περνά απαρατήρητη στις ξένες χώρες. Κάθε άλλο. Μικρές και μεγάλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά κάθε βήμα μας ώστε να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που θα δημιουργηθεί για εκείνες – είτε από τις ορθές επιλογές είτε από τα ολέθρια λάθη μας. Και ένα ολέθριο λάθος μας είναι ότι επιτρέψαμε να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή σόγια που χαρακτηρίζονται από την ανικανότητα των γόνων και των επιγόνων αλλά και για τη γενικευμένη διαφθορά, που τα κρατά στην εξουσία.

Ένας από τους ξένους που έχει «ακτινογραφήσει» την κατάσταση στη χώρα είναι ο Ντένις ΜακΣέιν, αρθρογράφος του ιστοτόπου The Globalist και πρώην υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ε.Ε. Πρόσφατα το The Globalist δημοσίευσε άρθρο του ΜακΣέιν με τον άκρως δηκτικό τίτλο «Η μακροχρόνια μάστιγα της Ελλάδας: Η πολιτική των δυναστειών – Πέντε υπουργοί παραιτούνται, ενώ πολιτικές δυναστείες συνεχίζουν να κυβερνούν στην πατρίδα της δημοκρατίας».

Η ανάλυση του ΜακΣέιν περιστρέφεται γύρω από την πρόσφατη ελληνική Ιστορία, την οποία έχουν εν πολλοίς διαμορφώσει τρεις οικογένειες: «Από την Αριστερά ηγήθηκαν ελληνικών κυβερνήσεων από το 1945 τρεις Παπανδρέου: πατέρας, γιος και εγγονός. Από τη Δεξιά κυβέρνησαν δύο Καραμανλήδες. Η οικογένεια Μητσοτάκη, με ρίζες στην Κρήτη του 19ου αιώνα, έχει αναδείξει δύο πρωθυπουργούς – συμπεριλαμβανομένου του νυν, Κυριάκου Μητσοτάκη, 57 ετών. Η αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρώην δήμαρχος Αθηναίων και πρώην υπουργός Εξωτερικών».

Ο ΜακΣέιν συνδέει ευθέως τον νεποτισμό με τη νοσηρή κατάσταση στην πολιτική ζωή του τόπου, με σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ και εγκλήματα όπως αυτό στα Τέμπη. Το ερώτημα με το οποίο κλείνει το άρθρο πρέπει να συζητηθεί ευρέως το επόμενο διάστημα: «Μπορεί ένα ανανεωμένο πολιτικό κίνημα να εμφανιστεί στην Ελλάδα για να σπάσει τον κύκλο των κατεστημένων δυναστειών και να ξεκινήσει την εθνική μεταρρύθμιση, που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ;

Ή μήπως η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να παραμείνει κολλημένη σε έναν πολιτικό κύκλο που χαρακτηρίζεται από κληρονομούμενη εξουσία και θεσμική κόπωση;».

Αν δεν δοθούν καίριες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, δεν θα δούμε άσπρη μέρα στην Ελλάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο