Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ίχνη πιθανής ζωής στον Άρη – Ανακάλυψαν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ!

Από τότε που το Perseverance έκανε την εμφάνισή του στον Άρη τον 2021, εξερευνά τον κρατήρα Jezero για να ξεκλειδώσει στοιχεία για το αρχαίο παρελθόν του και πιθανά σημάδια ζωής. Η περιοχή αυτή έχει προσεκτικά επιλεγεί. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι αυτός ο μεγάλος κρατήρας είχε δημιουργηθεί από μετεωρίτη που έπεσε πριν από 3.7 δισεκατομμύρια χρόνια. Το Perseverance γρήγορα επιβεβαίωσε ότι όντως υπήρχε εκεί νερό.

Αν και υπάρχουν πλήθος από στοιχεία που υποδεικνύουν ότι υπήρχε ζωή στον αρχαία λίμνη του Jezero, απτές αποδείξεις δεν υπάρχουν. Οι επιστήμονες περιμένουν τους βράχους που έχει συλλέξει το Perseverance να επιστρέψουν στη Γη για να εξετάσουν περισσότερο την πιθανότητα.

ίχνη ζωής Άρη
Μια καλλιτεχνική αποτύπωση μιας αρχαίας λίμνης στον κρατήρα Jezero, όπου προσεδαφίστηκε το ρόβερ Perseverance της NASA. © NASA, JPL-Caltech

Ένα μυστηριώδες βουνό!

Πρόσφατα, μια νέα ανακάλυψη δημιούργησε σημαντικές ελπίδες στους επιστήμονες και ότι θα μπορέσουν επιτέλους να βρουν το κομμάτι του πάζλ που λείπει. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ένα μικρό βουνό κατά μήκος του χείλους του κρατήρα, γνωστό ως Jezero Mons, είναι στην πραγματικότητα ένα αρχαίο ηφαίστειο. Η αποκάλυψη αυτή αυξάνει κατακόρυφα της πιθανότητες ζωής στον Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

ίχνη ζωής Άρη
Άποψη της τοπογραφίαςτου κρατήρα Jezero και του βουνού που τον οριοθετεί. © Cuevas-Quiñones et al., 2025, Communications Earth and Environment

Αν και το εν λόγω βουνό αποτελεί αντικείμενο έρευνας ήδη από το 2007, σημαντικές αποδείξεις ήρθαν μόνο μετά την άφιξη του Perseverance. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Communications Earth and Environment, το Jezero Mons μοιάζει πολύ με ηφαίστειο. Τέτοια ηφαίστεια διασκορπίζουν ηφαιστειακή τέφρα στο δάπεδο του κρατήρα – ακριβώς εκεί όπου το Perseverance εντόπισε ηφαιστειακά πετρώματα.

Και ακριβώς αυτό είναι που προκαλεί το έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η  ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να είχε προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια και τα συστατικά που είναι απαραίτητα για να ευδοκιμήσει η βιολογική δραστηριότητα, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για να αναπτυχθεί η ζωή.

ίχνη ζωής Άρη
Ο κρατήρας της κορυφής του Jezero Mons θεωρήθηκε αρχικά ότι δημιουργήθηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη. Ωστόσο, νέες ερμηνείες τον συνδέουν με ηφαιστειακή δραστηριότητα. © Cuevas-Quiñones et al., 2025, Communications Earth and Environment

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία νερού στον αρχαίο Άρη είναι ήδη αποδεδειγμένη, με την ηφαιστειακή δραστηριότητα να προσθέτει ένα άλλο ζωτικό στοιχείο – μια σταθερή  πηγή θερμότητας και θρεπτικών συστατικών κρίσιμων για τη διατήρηση της ζωής.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο