Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

EKBIAZOYN o ένας τον άλλον…

Σφίγγει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κλοιός στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Την ίδια ώρα οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης πιέζουν παντοιοτρόπως για να αποφύγουν το σκαμνί της Προανακριτικής Επιτροπής. Βουλευτές της ΝΔ όμως προειδοποιούν από την πλευρά τους ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην μυστική ψηφοφορία εάν το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήσει να απαλλάξει προκαταβολικά τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, υποκύπτοντας στις δικές τους απειλές. Έτσι το κλίμα στο κυβερνών κόμμα βαραίνει ολοένα και πιο πολύ ενώ επανέρχονται και τα σενάρια για σχεδιασμό πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο εν όψει νέων καυτών δικογραφιών από την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι. Η πιο σοβαρή αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την εμπλοκή δύο (άλλων) κορυφαίων υπουργών…

Μολονότι η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε πρόταση για προανακριτική αναφορικά με το φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και απομένει μόνο ο χρόνος κατάθεσής της, η πρωθυπουργική πλευρά τηρεί σιγήν ιχθύος. Όχι για λόγους τακτικής όμως αλλά επειδή βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ήδη σε πρώτη φάση η δημόσια δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη ότι η Βουλή θα μείνει ανοικτή και τον Αύγουστο, ακυρώνει οποιαδήποτε μεθόδευση να πάει πίσω η όλη διαδικασία με το επιχείρημα ότι έχει αναθεωρηθεί το επίμαχο άρθρο 86 του Συντάγματος και έχει απαλειφθεί η αποσβεστική προθεσμία για τους υπουργούς. Ο κίνδυνος παραγραφής που εξακολουθεί να υφίσταται λόγω της μη έγκαιρης ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου και -όπως αποκάλυψε η “κυριακάτικη δημοκρατία”- επισημαίνεται επίσημα στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ορίζει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όσο κυλούν οι μέρες και νέα στοιχεία έρχονται στο φως, τόσο δυσκολότερο γίνεται να αποφευχθεί η προανακριτική και μάλιστα μέσα σε ένα σκηνικό πολλαπλών και διαρκών αλληλοεκβιασμών. Όποιες δεσμεύσεις κι αν είχε αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης για να αποσπάσει την παραίτηση του κ. Βορίδη, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην μέσα σε ένα δεκαήμερο. Σαφή μηνύματα εξακολουθούν να φθάνουν και από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, μη αφήνοντας περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει ελιγμούς συγκάλυψης για τα πολιτικά πρόσωπα.

Αν και πολιτικοί του φίλοι αναφέρουν ότι “είναι κάπως αργά πλέον” και ότι έπρεπε να έχει κινηθεί νωρίτερα, ο κ. Βορίδης -επιμένοντας στην αρχική του θέση περί “αθωότητας” και περί “μόνο μιας υπογραφής” που είχε βάλει το 2019 χωρίς άλλη εμπλοκή- διαμηνύει την πρόθεσή του να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εφόσον δοθεί πράσινο φως από τον κ. Μητσοτάκη για προανακριτική. Με ποιο τρόπο θα αντιδράσει και ποια “χαρτιά” κρατά από πλευράς του για να πιέσει προς την κατεύθυνση που επιδιώκει είναι κάτι που μένει να φανεί. Εκτός από την έναρξη της ποινικής περιπέτειας, πάντως η παραπομπή σε προανακριτική θα σημάνει και τον αυτονόητο αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στην πολύ πιθανή περίπτωση που στηθούν οι κάλπες πριν από την ολοκλήρωση της μακράς δικαστικής διαδικασίας.
Εξίσου εάν όχι περισσότερο απειλητικός εμφανίζεται ο έτερος πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης η εμπλοκή του οποίου -με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία- καταγράφεται πιο ενεργή και άμεση. Διαβλέποντας ορατό το ενδεχόμενο να “θυσιαστεί” και αυτός, φέρεται να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό όπλο προς το Μέγαρο Μαξίμου τα χιλιάδες «αμαρτωλά» ΑΦΜ στην Κρήτη και τη σχέση πολλών από αυτά με πρόσωπα συνδεόμενα με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τις σαφείς προειδοποιήσεις από το εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η δημόσια δήλωση που έκανε ο Μ. Χαρακόπουλος ότι “η Βουλή πρέπει να διευκολύνει το έργο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως” -και να προχωρήσει στην παραπομπή των δύο πρώην υπουργών- απηχεί αυτό το κλίμα. Το επιχείρημα που ακούγεται κατά κόρον στα πηγαδάκια των βουλευτών αυτές τις ημέρες είναι ότι δεν γίνεται να ισχύσουν δύο μέτρα και σταθμά, έχοντας προηγηθεί το “ναι” για τις προανακριτικές σχετικά με τον Χρ. Τριαντόπουλο και κυρίως τον Κ. Καραμανλή αναφορικά με τα Τέμπη. Μάλιστα αυτές οι προειδοποιήσεις δεν είναι μόνο θεωρητικές αφού στην κάλπη της Βουλής μπορεί να σημειωθούν, όπως τονίζεται, μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις. Εάν κατά την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία αφενός υποστηρίξουν την προανακριτική όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και αφετέρου υπάρξουν τουλάχιστον οκτώ έως δέκα διαρροές από τη ΝΔ, τότε η πρόταση θα γίνει αποδεκτή κόντρα στην επίσημη γραμμή. Ακόμη κι αυτό να μη συμβεί όμως, εάν οι “γαλάζιες” ψήφοι πέσουν κάτω από το όριο των 155 δημιουργείται θέμα για τη δεδηλωμένη όταν ήδη το κυβερνητικό σκάφος κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη απειλείται να βρεθεί κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής.
Η αβεβαιότητα αυτή έρχεται να συνδυαστεί με την αναζωπύρωση των παρασκηνιακών συζητήσεων για εκλογές -ως ύστατη επιλογή απελπισίας- το φθινόπωρο, “πατώντας” πάνω στις προσδοκίες που ελπίζεται ότι θα δημιουργηθούν στην φετινή ΔΕΘ. Ο φόβος ότι έρχονται τα χειρότερα για την κυβέρνηση αποτελεί, δε, την απάντηση στο επιχείρημα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να βιαστεί να κάνει κινήσεις που αν μη τι άλλο θα του στερήσουν πρόωρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκτός από τις εξελίξεις στα άλλα -εσωτερικά και εξωτερικά- μέτωπα, οι νέες δικογραφίες που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαμορφώνουν ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο από το οποίο φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει. Αν μάλιστα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Μ. Βορίδης λόγω και των πολιτικών καταβολών του δεν είχε ιδιαίτερη χημεία με τον κ. Μητσοτάκη ενώ ο Λ. Αυγενάκης θεωρείται καμένο χαρτί, δεν ισχύει το ίδιο για τις άλλες υποθέσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης οι πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι κάθονται ήδη σε αναμμένα κάρβουνα δυο υπουργοί, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που ανήκουν στον πολύ στενό κύκλο του κ. Μητσοτάκη συμμετέχοντας διαρκώς -και σε διαφορετικά κομβικά υπουργεία- στην κυβέρνηση από το 2019. Ένας επίσης πολύ σοβαρός λόγος που επηρεάζει αυτές τις διεργασίες άπτεται του θέματος που φαίνεται ότι επωάζεται πια στην κορυφή του κυβερνώντος κόμματος. Λόγω της επαπειλούμενης ακόμη πιο μεγάλης κατάρρευσης, έχει αρχίσει συγκεκριμένα να συζητείται -κατά πληροφορίες- από αρκετές πλευρές η αναγκαιότητα να γίνει η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ όχι μετά αλλά πριν από τις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό, που θα άλλαζε θεαματικά το σκηνικό στην ευρύτερη κεντροδεξιά, φέρεται να επικαλείται σε συνομιλητές του και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως αιτία για την καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας νέου κόμματος.
 Ανδρέας Καψαμπέλης

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο