Σε μία δήλωση-προειδοποίηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αλλά ίσως είναι από τις πιο σημαντικές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, προχώρησε ο CEO της AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι οι συνεχείς περικοπές της παραγωγής των ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω υπερπροσφοράς έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε αδυναμία εξυπηρέτησης των τραπεζικών τους δανείων.
«Αν οι περικοπές φτάσουν στο 15%, πολλά έργα ΑΠΕ δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους», προειδοποίησε.
Δάνεια, που παρόλα αυτά, εξακολουθούν να δίνονται «αβέρτα» από τις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι νέες συνθήκες στην αγορά.
Το πρόβλημα των περικοπών παραγωγής από τις ΑΠΕ έχει αναδειχθεί κατ’ επανάληψη από το pronews.gr το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες του χώρου δίνει αυτή τη νέα διάσταση στο θέμα.
Οι ανησυχίες του κ. Εξάρχου επιβεβαιώνονται και από τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία του 2025: μέσα μόνο στο πρώτο πεντάμηνο, απορρίφθηκε το 8,9% της παραγωγής από ΑΠΕ, δηλαδή 975 GWh, ποσότητα που ήδη υπερβαίνει το σύνολο των περικοπών του 2024.
Με λίγα λόγια το 8,9% της παραγωγής των ΑΠΕ έχει πάει στα «σκουπίδια» ή καλύτερα έχει γίνει «αέρας κοπανιστός» χωρίς να έχει αγοραστεί από κανέναν.
Η εκτίμηση για το υπόλοιπο έτος είναι ακόμα πιο δυσοίωνη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το ποσοστό απόρριψης θα ξεπεράσει το 10%.
Ήδη αρκετοί παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται σύντομα να διπλασιαστεί.
Η χώρα παράγει σήμερα περίπου 16 GW από ΑΠΕ, ενώ στον προγραμματισμό βρίσκονται επιπλέον 15 GW που πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο το επόμενο διάστημα. Όλα στο πλαίσιο της παράκρουσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάση θυσία, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Αλήθεια, ποιος θα αγοράσει τόση ενέργεια;
Μάλιστα, η πλειονότητα των έργων έχει χρηματοδοτηθεί με υψηλό δανεισμό, ακολουθώντας το μοντέλο 80% τραπεζικός δανεισμός, 20% ίδια κεφάλαια.
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση (2022) του Θοδωρή Τζούρου, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, περίπου το 8% των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αφορούσε τότε έργα ΑΠΕ.
Όπως είναι προφανές, το ποσοστό αυτό το 2025 έχει πιθανότατα ξεπεράσει το 10%, ίσως και το 15%.
Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει έργα ΑΠΕ με ποσό που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι άγνωστο πόσοι το έχουν συνειδητοποιήσει αλλά με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χείλος της καταστροφής. Μιλάμε για μια κανονικότατη “φούσκα”, η οποία απειλεί να σκάσει με ολέθριες συνέπειες για την χώρα και τους πολίτες της.
Εάν δεν βρεθούν άμεσα καταναλωτές για όλη αυτή την παραγόμενη ενέργεια, τότε οι περισσότεροι παραγωγοί θα οδηγηθούν σε «λουκέτο» και τότε οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν απλώς πρόβλημα, θα χρειαστούν διάσωση!
Και μαζί τους, θα συμπαρασύρουν ολόκληρη η ελληνική οικονομία στον «πάτο».
Πάντως, οι τραπεζίτες, αλλά και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, οφείλουν να ενημερώσουν με απόλυτη διαφάνεια τον ελληνικό λαό για το μέγεθος της έκθεσης των τραπεζών σε έργα ΑΠΕ.
Τόσο ως ποσοστό επί των συνολικών χαρτοφυλακίων τους, όσο και σε απόλυτα νούμερα.
Η κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει πόσα χρήματα έχουν επενδυθεί, με ποιους όρους και με ποια ρίσκα.