Οι επιστήμονες παρατήρησαν έναν νέο τύπο μαύρης τρύπας που είναι πολύ βαριά για να έχει γεννηθεί από ένα αστέρι, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ λεπτή για να συγκρατεί έναν ολόκληρο γαλαξία.
Πιο συγκεκριμένα οι μαύρες αυτές τρύπες αναφέρονται ως “ελαφρές” μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας (IMBH) και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστούν λόγω της χαμηλής συχνότητας των σημάτων τους. Η αναζήτηση αυτών των IMBH προέκυψε λόγω του γεγονότος ότι έχουμε ανακαλύψει υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που μπορούν να μετρηθούν έως και εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας, ενώ άλλες μπορούν να έχουν μόλις 50 ηλιακές μάζες ή και λιγότερο.
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι οι ελαφριές μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας όντως υπάρχουν αλλά η εύρεση τους είναι δύσκολη. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους Virgo και LIGO, δύο ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων. Χρησιμοποιώντας τους ανιχνευτές, οι αστρονόμοι κατάφεραν να βρουν πολλαπλές μαύρες τρύπες με μέγεθος που κυμαινόταν από 100 έως 300 φορές τη μάζα του ήλιου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν γεννηθεί από συγχωνεύσεις που συμβαίνουν στο σύμπαν. Κατά την ολοκλήρωση μιας έρευνας από το 2019 έως το 2020, το δίκτυο LIGO και Virgo κατέγραψε 11 συγχωνεύσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των κοσμικών αντικειμένων.
Σε σχετική μελέτη σχετικά με τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς πώς ταξινόμησαν τη νέα κατηγορία μαύρων τρυπών, αναλύοντας τον ακριβή τρόπο με τον οποίο τις ανακάλυψαν και γιατί είναι τόσο σημαντικές. Η κατανόησή τους θα μπορούσε όχι μόνο να ξεκλειδώσει τα μυστικά του πρώιμου σύμπαντος, αλλά θα μπορούσε ακόμη να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε για να δούμε το σύμπαν στο σύνολό του.