Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει κατά 95% πρώιμα στάδια του Αλτσχάιμερ

Μια νέα τομή συντελέστηκε στην ιατρική επιστήμη, καθώς η κλινική Μάγιο στις ΗΠΑ, αποκάλυψε πως πραγματοποίησε μια νέα είδους αιματολογική εξέταση, από την οποία μπορεί να εντοπιστούν με τεράστια ακρίβεια πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη εξέταση αίματος είχε 95% επιτυχία στον εντοπισμό των συμπτωμάτων που οδηγούσαν στην ανίατη αυτή νόσο.

Παράλληλα όμως μπορούσε με 82% επιτυχία να διαπιστώσει ποια άτομα δεν θα προσβάλλονταν από την εν λόγω νόσο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2021 υπήρχαν 57 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζούσαν με άνοια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 500 ασθενείς, προσφέροντας δεδομένα από πραγματικές συνθήκες.

Ο Δρ. Gregg Day, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, δήλωσε ότι η εξέταση είναι εξίσου αξιόπιστη με άλλες πιο επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η εξέταση αίματος επιβεβαίωσε τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ με 95% ευαισθησία και 82% ειδικότητα», ανέφερε.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης p-tau217 ήταν υψηλότερα σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο.

Ο Δρ. Day τόνισε ότι τα επόμενα βήματα της έρευνας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των εξετάσεων αίματος σε δείγματα ασθενών που παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τους, καθώς και σε άτομα με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ που δεν παρουσιάζουν ακόμη γνωστικά συμπτώματα.

Ο δρ Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στην Alzheimer’s Society στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «υποδηλώνουν πως αυτή η εξέταση είναι ιδιαίτερα ακριβής» και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις και την αξιολόγηση από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.

«Αυτή η μελέτη δείχνει πώς οι εξετάσεις αίματος κάνουν τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ γρηγορότερη, πιο εύκολη και πιο προσιτή από ποτέ σε συνθήκες πραγματικές», πρόσθεσε.

«Σήμερα, οι επιλογές διάγνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο συχνά είναι αργές, δαπανηρές και μπορούν να είναι επεμβατικές, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τα οφέλη που μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προσφέρει», ανέφερε ο ίδιος.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τέτοιες αιματολογικές εξετάσεις να εγκρίνονται για κλινική χρήση στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε να δούμε το ίδιο και στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας, γι’ αυτό και συμμετέχουμε στο Blood Biomarker Challenge», κατέληξε ο δρ Oakley.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο