Μια ομάδα επιστημόνων προχώρησε σε μια ερευνητική προσπάθεια που προσέφερε νέες γνώσεις σχετικά με τις άκρες των δακτύλων μας, οι οποίες είναι ζαρωμένες από το νερό.
Πιο συγκεκριμένα το 2023 ο καθηγητής βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Binghamton, Guy German, έγραψε για την έρευνα της ομάδας του σχετικά με τον μηχανισμό που κάνει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μας να φαίνονται χλωμά και ζαρωμένα μετά από παρατεταμένη βύθιση στο νερό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όταν τα χέρια και τα πόδια έρχονται σε επαφή με νερό για περισσότερο από λίγα λεπτά, οι ιδρωτοποιοί πόροι στο δέρμα ανοίγουν, επιτρέποντας στο νερό να ρέει στον δερματικό ιστό. Αυτό το πρόσθετο νερό μειώνει την αναλογία αλατιού στο δέρμα. Οι νευρικές ίνες στέλνουν ένα μήνυμα σχετικά με χαμηλότερα επίπεδα αλατιού στον εγκέφαλό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.
Μια ερώτηση όμως ενός νεαρού αναγνώστη εκείνου του άρθρου του 2023, αν το φαινόμενο των ρυτίδων είναι τυχαίο ή το ίδιο κάθε φορά, αποτέλεσε τη βάση της υπόθεσης πίσω από συναρπαστική νέα γνώση. Για πρώτη φορά ερευνητές του Πανεπιστημίου Binghamton διαπίστωσαν ότι όταν τα ανθρώπινα χέρια βιώνουν «ρυτίδες στα δάχτυλα που προκαλούνται από το νερό» (WIFW) αλλά οι εσοχές δεν είναι τυχαίες κάθε φορά, αλλά τόσο συγκεκριμένες όσο τα ίδια τα δακτυλικά αποτυπώματα και μάλιστα αυτό μπορεί να εντοπιστεί στα αιμοφόρα αγγεία που ενεργοποιούνται.
Για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους οι ερευνητές έβαλαν τρεις συμμετέχοντες να μουλιάσουν τα χέρια τους σε νερό για 30 λεπτά για να ενεργοποιήσουν το WIFW και στη συνέχεια φωτογράφισαν τις άκρες των δακτύλων τους. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε τουλάχιστον 24 ώρες αργότερα και ξανά την επόμενη μέρα. Όταν αναλύθηκαν οι εικόνες η ομάδα διαπίστωσε ότι η ρυτιδωμένη “τοπογραφία” ήταν ουσιαστικά πανομοιότυπη. Ενώ πρόκειται για μια μικρή μελέτη, η μορφολογική ομοιομορφία ήταν συνεπής σε κάθε άτομο. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει νέες δυνατότητες, όπως την υποβοήθηση της ταυτοποίησης σε τόπους εγκλήματος και η ανάπτυξη διαφόρων ειδών βιομετρικών αισθητήρων.
Πηγή: Techmaniacs.gr