Ο Trump στηρίζει τις βλέψεις του Elon Musk για να κάνουν τον αποικισμό του Άρη πραγματικότητα. Όμως πόσο ρεαλιστικά είναι όλα αυτά τα σχέδια;
Σύμφωνα με τον Elon Musk και την SpaceX, μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους στην Άρη από το 2029. Όμως, αξιωματούχοι της NASA έχουν δηλώσει επανειλημμένα, πως η αποστολή ανθρώπων στον Άρη, ακόμα και μέχρι το 2040, παραμένει ένας τρομερά τολμηρός στόχος. Όλα αυτά εν μέσω ψυχρού πολέμου, με την Κίνα να δηλώνει πως το 2038 θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός αυτόνομου ερευνητικού σταθμού στον Άρη.
Ο Musk πουλάει τον αποικισμό του Άρη, σαν τον μόνο τρόπο επιβίωσης της ανθρωπότητας, σε μια εποχή συνεχώς αυξανόμενων απειλών για την Γη, όπως οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, για τους επιστήμονες, ο Άρης είναι ένας τόπος που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για την ποικιλομορφία και την επικράτηση της ζωής στο Σύμπαν.
«Η πρώιμη Γη και ο Άρης ήταν δίδυμοι. Ήταν και οι δύο βραχώδεις πλανήτες με υγρό νερό και ατμόσφαιρες που κυριαρχούνταν από CO2», λέει ο Robert Zubrin, πρόεδρος της Mars Society, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. «Έτσι, αν η θεωρία ότι η ζωή προέρχεται φυσικά από τη χημεία, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες φυσικές και χημικές συνθήκες, τότε θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί στον Άρη».
Όμως, η κατάσταση του Άρη απέχει πολύ από αυτό που θα έπρεπε να είναι για να διατηρήσει ζωή και να είναι ασφαλής για μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι για τις ζωές των αστροναυτών είναι δύσκολο να παραλειφθούν.
«Το πρόβλημα της προσεδάφισης στον Άρη είναι περίπλοκο. Το πρόβλημα της διέλευσης, εξαιρετικά περίπλοκο. Ξέρετε, το περιβάλλον ακτινοβολίας είναι πολύ σοβαρό. Το πρόβλημα της υποστήριξης ζωής. Η αξιοπιστία πρέπει να είναι εξαιρετικά υψηλή», δήλωσε ο Amit Kshatriya, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Moon to Mars στη NASA, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ τον Φεβρουάριο. «Η ικανότητα πρόωσης δεν είναι – ξέρετε, πρέπει να βελτιωθούμε σε όλους αυτούς τους τομείς».
Στο επίκεντρο του σχεδίου του Musk είναι το Starship, me μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Τον Μάρτιο η SpaceX πραγματοποίησε την όγδοη δοκιμαστική πτήση του Starship. Ενώ η SpaceX κατάφερε να ανακτήσει τον Super Heavy πύραυλο που κουβαλούσε το σκάφος, το ίδιο το Starship εξερράγη σε μια τεράστια έκρηξη, γεμίζοντας τον ουρανό με συντρίμμια. Αυτό προκάλεσε διακοπές στις εμπορικές πτήσεις για αρκετή ώρα. Η SpaceX ετοιμάζει την επόμενη δοκιμαστική πτήση πολύ σύντομα.
Όμως η SpaceX δεν είναι NASA και δεν παράγει επιστήμη. Είναι μια εταιρία που κατασκευάζει διαστημόπλοια και πυραύλους, όπως είναι και η Boeing. Δεν έχει τα μέσα για να πάρει μετρήσεις από τον Άρη, να μελετήσει την ατμόσφαιρά του και την γεωλογία του, όπως επίσης και τη βιωσιμότητά του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.
Ο Άρης έχει πολύ πιο αραιή ατμόσφαιρα από τη Γη, που είναι γεμάτη από διοξείδιο του Άνθρακα. Την ίδια στιγμή ο πλανήτης έχει χάσει το μαγνητικό του πεδίου, πράγμα που σημαίνει πως δεν παρέχει καμία απολύτως προστασία από την κοσμική ακτινοβολία και από την ακτινοβολία του Ήλιου. Μιλάμε για έναν πλανήτη που δεν έχει αέρα που μπορούμε να αναπνεύσουμε, δεν παρέχει καμία προστασία για τον άνθρωπο από την ακτινοβολία και φυσικά για έναν πλανήτη που στην παρούσα φάση δεν έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης καλλιεργειών, για να θρέψουμε τους ανθρώπους εκεί. Ο Άρης δεν είναι Σελήνη, καθώς χρειαζόμαστε 9 μήνες για να φτάσουν τα σκάφη μας στον πλανήτη, ενώ το ταξίδι της επιστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο.
Με τα τρέχοντα δεδομένα, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 με 4 χρόνια παραμονής στον Άρη, συμπεριλαμβανομένου και του ταξιδιού από και προς τον πλανήτη. Η κοσμική ακτινοβολία θα διαλύσει τα σώματα των αστροναυτών και μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάποια θωράκιση που να μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους αστροναύτες.
Ο Elon Musk μπορεί να ετοιμάζει το σκάφος για μια τέτοια αποστολή, αυτό δε σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι να επισκεφθούμε τον Άρη, πόσο μάλλον να μετακομίσουμε σε αυτόν. Ο άνθρωπος δε μπορεί να επιβιώσει στον Άρη και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ίσως υπάρχουν τρόποι για να μετατρέψουμε τον πλανήτη σε κάτι βιώσιμο, όμως αυτό σίγουρα δε μπορεί να γίνει μέχρι το 2029, αλλά ούτε και μέχρι το 2040.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα φρένο στις βλέψεις του Elon Musk, καθώς βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με τον ίδιο να φαίνεται πως δεν υπολογίζει τίποτα προκειμένου να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Πάντως, αν θέλει να βρεθούν λύσεις για αυτά τα προβλήματα, καλά θα κάνει να μην πιέζει για κόψιμο της χρηματοδότησης της NASA, που είναι επιστημονικός οργανισμός και όχι ένας οργανισμός κατασκευής πυραύλων.