Συνεπής στην αποστολή της να χρωστά και να μην πληρώνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «φέσωσε» και κινηματογραφικούς δημιουργούς παγκοσμίου εμβέλειας!
Του Παναγιώτη Λιάκου
Eίναι, αν μη τι άλλο, αντιρατσιστική η διάθεση του υπαρκτού μητσοτακισμού. ∆εν φεσώνει μόνο τις τράπεζες όπου χρωστά η Ν.∆. ∆εν χρωστά μόνο στους Έλληνες προμηθευτές του ∆ημοσίου, σε φορολογουμένους που περιμένουν επιστροφή και άλλους. Πιστολιάζει μεγαλοπρεπώς ακόμα και πολύφερνους κινηματογραφικούς παραγωγούς, που περίμεναν χαΐρι, προκοπή και συνέπεια, ενώ εξαρχής γνώριζαν ότι θα συνεργάζονταν με φορείς του ∆ημοσίου.
Ο λόγος γίνεται για το περιβόητο rebate. ∆ηλαδή, για την επιστροφή του 40% επί των επιλέξιμων δαπανών μιας κινηματογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα. Βάσει του προγράμματος του ΕΚΚΟΜΕ∆ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και ∆ημιουργίας) προβλέπεται η επιστροφή χρημάτων ως ένα μέτρο προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν υπερβαίνει τα οκτώ εκατομμύρια (8.000.000) ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο. Σύμφωνα με τον νόμο, δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα ή σε εταιρίες του εξωτερικού που θα πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην ελληνική επικράτεια.
Οφείλονται, λοιπόν, χρήματα σε ξένες παραγωγές και το πότε θα εξοφληθούν είναι κάπως θολό. Το χολιγουντιανών διαστάσεων φέσι μας υπολογίζεται γύρω στα 100.000.000 ευρώ.
Στο newsbreak.gr διαβάζουμε για το θέμα: «Σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό ”Variety”, οι καθυστερημένες πληρωμές του ελληνικού κράτους προς διεθνείς παραγωγές ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ, αφορώντας δεκάδες έργα. Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που οι ξένοι παραγωγοί αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία της χώρας. «Υπάρχουν πελάτες με δάνεια. Οι τράπεζες περιμένουν τα χρήματά τους» εξηγεί ο Κώστας Κεφαλάς, επικεφαλής παραγωγής στη Faliro House που ανέλαβε την ελληνική παραγωγή της «Οδύσσειας». «Οι ξένοι παραγωγοί αρχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Γίνονται πολλές ερωτήσεις».
Το ελληνικό πρόγραμμα κινήτρων, που διαχειρίζεται το ΕΚΚΟΜΕ∆ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και ∆ημιουργίας), προβλέπει επιστροφή 40% των επιλέξιμων δαπανών για κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα. Το μέγιστο ποσό ανά έργο φτάνει τα 8.000.000 ευρώ. Στη θεωρία το σύστημα είναι ελκυστικό. Στην πράξη έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Έναν χρόνο μετά την εξαγγελία για ριζική αναδιάρθρωση του οπτικοακουστικού τομέα, η κατάσταση παραμένει χαοτική, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα».
Η απάντηση του ΕΚΚΟΜΕ∆ για το θέμα δεν ήταν και τόσο σαφής για το πότε θα εξοφληθούν τα οφειλόμενα.
Στην απάντηση, μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το ακριβές ποσό αποπληρωμής εξαρτάται από τις εκθέσεις ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Τα ποσά αυτά, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες, θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται». Κοντολογίς, ζήσε, Μάη μου.
*«Πιστολιάζω» στην αργκό σημαίνει ότι δεν αποπληρώνω οφειλή μου.