Νέα μελέτη ανατρέπει την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος και ρίχνει φως στο σχηματισμό πλανητών.
Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και πλήθος μελετών υποδεικνύουν τον κομβικό ρόλο που έχει παίξει και συνεχίζει να παίζει στη διαμόρφωση και τη λειτουργία του ηλιακού συστήματος. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ο Δίας γεννήθηκε ως ένα πλανητικό… τέρας.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι μόλις 3,8 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων στερεών αντικειμένων του ηλιακού συστήματος, ο Δίας είχε διπλάσιο μέγεθος από το σημερινό του και διέθετε μαγνητικό πεδίο τουλάχιστον 50 φορές ισχυρότερο από αυτό που έχει σήμερα το οποίο είναι πανίσχυρο.
«Ο απώτερος στόχος μας είναι να καταλάβουμε από πού προερχόμαστε και ο εντοπισμός των πρώιμων φάσεων του σχηματισμού των πλανητών είναι απαραίτητος για την επίλυση του παζλ. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση του πώς διαμορφώθηκε όχι μόνο ο Δίας αλλά ολόκληρο το ηλιακό σύστημα» λέει ο Κόνσταντιν Μπατίγκιν καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), επικεφαλής της μελέτης.
Για να αποκαλύψει την κατάσταση του Δία στη βρεφική του ηλικία η ερευνητική ομάδα παράκαμψε σε μεγάλο βαθμό τις θεωρίες των υπαρχόντων μοντέλων πλανητικού σχηματισμού, όπως ο ρυθμός με τον οποίο το αρχέγονο αέριο συγκεντρώθηκε σε νεαρούς πλανήτες. Αντίθετα, εστίασαν σε δύο από τα λιγότερο γνωστά φεγγάρια του Δία, την Αμάλθεια και τη Θήβη.
Αυτοί οι μικροί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά πολύ κοντά στον Δία και ακολουθούν ελαφρώς κεκλιμένες διαδρομές που οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι παρέμειναν αμετάβλητες από τις πρώτες μέρες του ηλιακού συστήματος. Αναλύοντας αυτές τις λεπτές τροχιακές κλίσεις οι ερευνητές μπόρεσαν να αναθεωρήσουν το αρχέγονο μέγεθος και τη μαγνητική ισχύ του Δία.
Οι υπολογισμοί της ομάδας δείχνουν ότι ο νεαρός Δίας είχε ακτίνα σχεδόν διπλάσια από το σημερινό του μέγεθος, με όγκο αρκετά μεγάλο για να χωρέσει περισσότερες από δύο χιλιάδες πλανήτες σαν την Γη. Σήμερα ο όγκος του Δία είναι τέτοιος που να χωράει 1,321 πλανήτες σαν τη Γη.
Αν και η μελέτη δεν διερευνά άμεσα πώς ένας τόσο τεράστιος Δίας θα είχε επηρεάσει το πρώιμο ηλιακό σύστημα, τονίζει ότι ο σχηματισμός και η πρώιμη εξέλιξη του πλανήτη έπαιξαν «κομβικό ρόλο» στη διαμόρφωση της συνολικής αρχιτεκτονικής του ηλιακού μας συστήματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα ευρήματα καταγράφουν επίσης τον Δία σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή όταν το νέφος αερίου και σκόνης που είχε απομείνει από τον σχηματισμό του Ήλιου εξατμίστηκε. Αυτό σήμανε το τέλος του σχηματισμού πλανητών και ολοκληρώθηκε η δημιουργία της βασικής διάταξης του ηλιακού μας συστήματος.
«Αυτό που δημιουργήσαμε εδώ είναι ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς. Ένα σημείο από το οποίο μπορούμε να ανασυνθέσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος» υποστηρίζει ο Μπατίγκιν.
Naftemporiki.gr