Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΝΕΟΣ ΚΟΛΑΦΟΣ από την Eurostat! Πρώτοι στη φτώχεια, πρώτοι και στη δουλειά το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες…

Τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα καταδεικνύουν στοιχεία της Eurostat που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Τα στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι ανησυχητικά, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα (32,3%).
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση, τo 26,9% των πολιτών στην Ελλάδα διέτρεχαν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2024, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2023 (26%).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο, πίσω μόνο τη Βουλγαρία (30,3%) και τη Ρουμανία (27,9%).
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Τσεχία (11,3%), η Σλοβενία (14,4%), η Ολλανδία (15,4%), η Πολωνία (16%) και η Ιρλανδία (16,7%).
Συνολικά στην ΕΕ, το 2024, 93,3 εκατομμύρια (21,0% του πληθυσμού) βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που σημαίνει ότι ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού: κίνδυνος φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Σε σύγκριση με το 2023, σημειώθηκε μικρή μείωση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (21,3% του πληθυσμού, 94,6 εκατομμύρια άτομα).

Στα παραπάνω προστίθεται το γεγονός πως ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα.
Ειδικότερα, το 32,3% των μισθωτών και 70,4% των αυτοαπασχολουμένων δουλεύουν και Σάββατο και Κυριακή.
Συνολικά, δουλεύουν και τα σαββατοκύριακα 41,3% των Ελλήνων, επίδοση μακράν η μεγαλύτερη στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος επταήμερης εργασίας είναι μόνο 22,3%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εργασία τα Σαββατοκύριακα ήταν πιο συχνή μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (49,5%) και των εργαζομένων στις υπηρεσίες και τις πωλήσεις (48,9%).

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο