Η καρδιακή υγεία είναι κάτι που μας αποσχολεί όλους. Έχετε βιώσει ή ακούτε για ξαφνικούς πόνους στον θώρακα ή συχνά ανεξήγητα καρδιακά επεισόδια; Πίσω από αυτά τα μερικές φορές σοβαρά για τη ζωή μας περιστατικά κρύβεται ένα επικίνδυνο φαινόμενο, που ονομάζεται στεφανιαίος σπασμός, μια απότομη στένωση των αρτηριών της καρδιάς.
Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmacological Sciences, ένας φυσικός σύμμαχος θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο: το φερουλικό οξύ, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε καθημερινά τρόφιμα που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας.
Η ιαπωνική μελέτη αποκάλυψε ότι αυτή η ουσία, βρίσκεται στο καστανό ρύζι και τον καφέ, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των στεφανιαίων σπασμών.
Φερουλικό οξύ: Αποτελεσματικό για την καρδιακή υγεία
Αυτή η φυτική ένωση, που βρίσκεται κυρίως στο καστανό ρύζι, τον καφέ αλλά και στα σπαράγγια, έχει την εντυπωσιακή ικανότητα να χαλαρώνει τις στεφανιαίες αρτηρίες.
Η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα στο πανεπιστήμιο Toho στην Ιαπωνία, εξέτασε την επίδραση του φερουλικού οξέος σε αρτηρίες χοίρων, οι οποίες είναι οι πιο κοντινές στο ανθρώπινο μοντέλο.
Η παγίδα του αλατιού: Ένας «υποτιμημένος» διατροφικός εχθρός που απειλεί το στομάχι μας
Το αποτέλεσμα: το φερουλικό οξύ που δρα με δύο συμπληρωματικούς τρόπους, όχι μόνο μείωσε τις χημικά προκαλούμενες συσπάσεις των αρτηριών, αλλά κάποιες φορές είχε καλύτερη δράση από φάρμακα που συνήθως χορηγούνται. Επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό, ένα «διπλό κλείδωμα» που βοηθά στη διατήρηση των αρτηριών σε χαλαρή κατάσταση, περιορίζοντας τον κίνδυνο των στεφανιαίων σπασμών.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Κέντο Γιοσιόκα, εκτιμά ότι επειδή το φερουλικό οξύ προέρχεται από φυτικές πηγές και θεωρείται ασφαλές, θα μπορούσε να γίνει ένα συστατικό υγείας στη διατροφή ή να εμπνεύσει νέα φάρμακα για την καρδιαγγειακή υγεία.
Τι είναι καλό να γνωρίζετε ακόμη για το φερουλικό οξύ;
Σύμφωνα, με τους ειδικούς πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση και πολλές φλεγμονώδεις ή εκφυλιστικές παθήσεις.
Υπάρχει φυσικά σε πολλά καθημερινά τρόφιμα, κυρίως σε ολικής άλεσης δημητριακά όπως το καστανό ρύζι, τη βρόμη και το κριθάρι, αλλά και στο πίτουρο σιταριού, στα σπαράγγια και στον καφέ.
Επομένως,το φερουλικό οξύ, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι έχει ισχυρό θεραπευτικό και προληπτικό ρόλο σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Ενώ αναδεικνύονται και οι ευεργετικές του ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς και την αντιμετώπιση της υπέρτασης.