Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ουκρανία υποβαθμίστηκαν την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε το ταξίδι του στο Λονδίνο.
Η απόφαση του Ρούμπιο οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο. Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπούνται πλέον από τον απεσταλμένο για την Ουκρανία στρατηγό Κιθ Κέλογκ.
Η υποβάθμιση των συνομιλιών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη διαδικασία αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος για συμφωνία εκεχειρίας. Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει ότι Μόσχα και Κίεβο να καταλήξουν σε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι ο Ρούμπιο είχε αναφέρει στους Βρετανούς τις ανησυχίες του ότι η Ουκρανία μπορεί να αναδιπλωθεί στις πιο σκληρές θέσεις της, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ο Ρούμπιο είχε επικοινωνία με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι αργά την Τρίτη και δήλωσε ότι προσβλέπει στον επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού του τους επόμενους μήνες μετά τις “τεχνικές συναντήσεις” της Τετάρτης.
Μιλώντας κατά την άφιξή του στο Λονδίνο μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Andriy Yermak δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο πώς μπορεί να επιτευχθεί πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη.
Στο μεταξύ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε πως, σύμφωνα με τον πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον αναμένει από το Κίεβο εντός της ημέρας απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που της πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, επικαλούμενος πηγές, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ακόμα, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.