Αποκαλυπτικός ήταν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τον δρόμο που κατέρρευσε – ευτυχώς πριν δωθεί στην κυκλοφορία – και για την κατασκευή του οποίου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Δημήτρης Κουρέτας, τέσσερα είναι τα κρίσιμα σημεία που κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο της κατάρρευσης του παραλιακού δρόμου:
-Η μελέτη που έκανε 10 χρόνια για να εγκριθεί ήταν για τη βελτίωση υφιστάμενου χωματόδρομου δασικής οδού που δεν εμπίπτει στο εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο των νομών
-Το 2019, όμως, στο περιφερειακό συμβούλιο εισήχθη για έγκριση έργο όχι για τη βελτίωση χωματόδρομου δασικής οδού, αλλά για την κατασκευή επαρχιακού δρόμου Ρακοποτάμου – Κεραμιδίου
-Το εξωφρενικό είναι ότι στη μελέτη υπήρχε πρόβλεψη ότι δύο σημεία του δρόμου των 400 μέτρων έκαστο και μάλιστα πάνω σε στροφή θα ήταν μονής κυκλοφορίας και για τη διευθέτηση θα έμπαιναν φανάρια ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο.
-Ο δρόμος ήταν «τυφλός» καθώς πήγαινε μέχρι το Κεραμίδι που είναι μια απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Ρακοπόταμο. Εάν, όμως, ήθελαν να ενώσουν από τα παράλια τη Λάρισα με τον Βόλο έπρεπε να ενωθεί με τη Ζαγορά που είναι απόσταση 35 χιλιομέτρων και δεν είχε προβλεφθεί.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν δρόμο που δεν έπρεπε να γίνει καθώς δεν εξυπηρετεί τον πολύ κόσμο αλλά καμιά 20-30 ανθρώπους που πάνε να κάνουν βίλες.
Το κόστος του δρόμου που κατέρρευσε ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2020, μέσα από συνεχείς παρατάσεις έφτασαν στο 2025 οπότε και κατέρρευσε.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να αποτυπωθούν τα αίτια της κατάρρευσης.
Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στη θέση “Λατομεία”, όπου το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει ολοκληρωτικά. Σε άλλα σημεία διαπιστώθηκαν φθορές, παρά το γεγονός ότι το έργο παραμένει σε εξέλιξη.
Η έρευνα προχωρά με ταχύ ρυθμό, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και η συγκέντρωση στοιχείων.
Ο επαρχιακός δρόμος που θα ένωνε τη Λάρισα με τη Μαγνησία, έργο για το οποίο μάλιστα… πανηγύρισε ο Κώστας Αγοραστός για την εκπόνηση της μελέτης και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (η νέα παραλιακή οδός έχει χωροθετηθεί εντός των των ορίων των περιοχών Natura της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι), κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, δύο μήνες πριν τα εγκαίνιά του!